Man försökte mörda ex-fru – efter ”otrohetskontroll”

Av: Karl Enn Henricsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Beväpnad med en förskärare gick mannen till våldsam attack mot sin ex-fru. Attacken skedde på öppen gata inför ögonen på flera poliser.

Upprinnelsen till dådet ska ha varit svartsjuka, och mannen ska även ha förmått kvinnan att genomgå en “otrohetskontroll”.

Nu döms mannen till tolv års fängelse.

En patrull transporterade en frihetsberövad person, då polisen av en slump fick syn på vad som verkade vara ett bråk i en park i södra Stockholm.

Flera poliser sprang fram till platsen, där en knivbeväpnad man stod lutad över en kvinna, som låg på marken. Poliserna drog sina tjänstevapen och kommenderade ner mannen på marken. En av poliserna har berättat att mannen skrek: ”Min fru är en jävla hora. Min fru är en hora och ska dö. Hon har varit med andra män, hon är en hora och hon ska dö”.

Fick livshotande skador

En annan av poliserna berättade: “Jag ser att hon är knivskuren väldigt illa i buken”.

Dådet genomfördes den 1 maj, och kvinnan fördes till sjukhus med livshotande skador. Mannen – en 46-åring – åtalades för mordförsök.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Den 46-årige mannen har erkänt vissa faktiska moment, men nekat till mord, enligt åklagaren.

I förhör har kvinnan berättat om relationen med mannen. Under våren ska han vid flera tillfällen ha uttryckt svartsjuka och hotat henne. Bland annat ska han ha hotat henne med kniv och sagt: ”Jag kommer slakta dig som man gör med ett får”.

Kvinnan har även berättat hur mannen bokade tid hos en gynekolog. ”Tanken var att att han skulle se om jag haft samlag med någon annan man”. Och hon genomförde gynekologbesöket, har hon berättat.

Döms till fängelse

Den aktuella dagen ska mannen åter ha hotat kvinnan. Han ska mer eller mindre ha tvingat med sig henne genom Skärholmen.

”Jag ville fly från honom. Jag var väldigt rädd, för jag såg att han hade kniven innanför jackan”, berättade hon.

Då de kom fram till en park ropade hon på hjälp, varefter mannen attackerade henne. Några ungdomar på platsen försökte hjälpa henne, innan polisen ingrep.

Nu döms mannen till tolv års fängelse för det brutala mordförsöket.

Mannen har vidgått vissa faktiska händelser, och erkänt grov misshandel.

Under rättegången berättade han att han mindes att han högg kvinnan, men att han aldrig hade uppsåt att döda henne - han ville bara skrämmas.

Domstolen: Utövat livsfarligt våld

I domen pekar rätten på att attacken skedde framför ögonen på minst ett av parets barn, och om brottet hade fullbordats - att kvinnan hade mördats - skulle straffvärdet ha varit 16 års fängelse.

“Det förhållandet att brottet inte har fullbordats bör i detta fall inte medföra en alltför kraftig reduktion av straffvärdet”, skriver rätten.

Mannens ska även betala skadestånd om 140 000 kronor till kvinnan, och rätten skriver att mannen “utövat livsfarligt våld mot sin före detta hustru som han fortfarande bodde tillsammans med framför ögonen på parets gemensamma barn”. 

Publicerad:

LÄS VIDARE