Han petas för första gången

Så startar Sverige mot Spanien

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

MADRID. Kristoffer Olsson har startat de fyra senaste landskamperna.

Nu petas mittfältaren för första gången.

Sebastian Larsson tar tillbaka sin plats i elvan mot Spanien.

– Sebastian har lite andra egenskaper, i den här typen av match, som jag tror passar in bättre, säger Janne Andersson till förbundets hemsida.

Mot Malta petades Sebastian Larsson för första gången från startelvan av Janne Andersson.

När elvan till EM-kvalet i kväll mot Spanien offentliggjordes visar det sig att förbundskaptenen petar en annan spelare från elvan för första gången.

Kristoffer Olsson tog sig in i Anderssons elva till sista matchen i Nations League i november när Sverige säkrade segern i gruppen med en 2–0-seger mot Ryssland.

”Spanien är sårbart”

Därefter har han startat samtliga tre EM-kvalmatcher i vår och gjort det mycket bra. Men till matchen mot Spanien i kväll petas han alltså för att ge plats åt just Larsson.

Det är ett ganska väntat skifte när man jämför tänkt matchbild i kväll med mötet med Malta i fredags och sett till spelarnas egenskaper.

– Inte beroende på att Kristoffer Olsson gjorde någon dålig match, absolut inte, utan beroende på att Sebastian har lite andra egenskaper, i den här typen av match, som jag tror passar in bättre, säger Andersson till förbundets hemsida.

I går på presskonferensen sa förbundskaptenen:

– De positionerar sig högt upp i planen med ganska många spelare. Det gör att de är bra i sitt anfallsspel och har många lösningar där. Men samtidigt är de sårbara om man håller emot bra och försvarar på ett bra sätt. Då finns det ytor att såra på dem också. Vi har ganska klart för oss vilken matchplan vi ska ha.

Kristoffer Olsson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Kristoffer Olsson.

”Kopierar” taktiken mot Tyskland

Målet är att ”kopiera” matchplanen mot Tyskland i VM, där Sverige skakade de regerande mästarna ordentligt innan man förlorade på ett mål i slutminuterna.

– Vi har visat bilder från matchen mot Tyskland i VM. De positionerade sig på ett liknande sätt och ville åt liknande ytor. Där gjorde vi en väldigt bra match både försvars- och anfallsmässigt. Vi hade faktiskt 6–5 i avslut på mål. En mycket väl genomförd match, sa Andersson.

Innermittfältare då? Albin Ekdal och Sebastian Larsson.

– Jag hoppas att jag spelar. Det är det jag förbereder mig på och det jag vill, sa Larsson i lördags.

På övriga positioner startar samma spelare som i 3–0-segern mot Malta.

Det betyder att Alexander Isak får vänta på sin debut från start i en tävlingslandskamp trots tre fina inhopp och ett mål senast.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.