Rebecka, 43, hamnade mitt i den småländska stormen

avOlivia J Berntsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Träd föll över hus och blockerade vägar när ett stort oväder drog in över Kalmar län i Småland under måndagen.

Mitt i detta hamnade Rebecka Gustafsson, 43 och hon berättar att hon först drabbades av panik.

Det var strax efter klockan sju på måndagskvällen som ett kraftigt åskoväder drog in över Kalmar län. Rebecka Gustafsson i Alsterbro var med sin son på fotbollsträning när hon såg hur fåglar flög ner och satte sig i träden och hur molnen började cirkulera.
– Jag fick panik och tänkte att det kan väl inte vara en tromb som drar in över oss nu.

Träningen avbröts och Rebeckas man kom och hämtade familjen. Kort efter det öste 26 millimeter regn ner på bara några minuter tillsammans med kraftig vind och åska. En person beskriver också för Barometern att det regnade ner hagel ”stora som sockerbitar”.

Träd föll över hus

Ett bostadshus fick ett träd över sig och bland annat en ladugård lämnades söndertrasad efter ovädrets framfart.

1 av 6 | Foto: FREDRIK BJARNEHALL

– Det måste ju ha varit en tromb helt enkelt. Många har sagt att de har sett tromben men att de blev så chockade att de inte tog någon bild, säger Rebecka.
Flera vittnar också om att ovädret kom som en blixt från klar himmel.
– Vi satt ute och åt kvällsmat, min fru och våra barn, och så såg vi att det kom upp något på långt håll. Det började mullra och småregn lite så vi gick in och satte oss. Tio minuter senare såg det ut som på bilderna så det gick otroligt fort, säger Fredrik Bjarnehall till tidningen Barometern.

Även vägar blockerades av nerblåsta träd under måndagskvällen.
– En vän till mig satt fast på vägen med ett träd framför sig och ett bakom. Hon kom ingenstans förrän de kunde röja vägen. Så det blev ändå ganska dramatiskt, säger Rebecka Gustafsson.

”Tänkte på var vi skulle gömma oss”

Rebecka har bott i Japan under flera år och från sin tid där har hon erfarenhet av stora oväder. Därför började katastroftankarna direkt.

– När vi kom hem började jag titta efter vart vi skulle kunna gömma oss om det faktiskt handlade om en tromb. Så tänkte jag att vi har en del konserver hemma och en sjö med friskt vatten i närheten så vi hade klarat oss ett tag, säger Rebecka.
Några konserver behövde dock inte familjen använda. Strömmen försvann visserligen ett litet tag och en del vatten läckte in i källaren, men överlag lämnades de inte med några stora konsekvenser.
– Vi klarade oss bra, men det känns väldigt tråkigt för de som fick sina hus förstörda. Det är jättehemskt, säger Rebecka.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Åska

Småland

Väder

Kalmar

Träd