Misshandlade sin flickvän – skyllde på ”hårt sex”

avFelix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:

Den 20-årige man som under ett halvårs tid slagit och hotat en kvinna i Malmö döms nu.

Våldet har bland annat skett öppet och utomhus och varit av den grad att kvinnan planerat att ta sitt liv.

För att dölja våldet skyllde mannen på att han och kvinnan haft ”aggressivt sex”.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genrebild.

Åtalet mot 20-åringen omfattade i sin helhet 16 åtalspunkter. Däribland ofredande, misshandel, olaga hot och olaga integritetsintrång. Mannen dömdes under fredagen i Malmö tingsrätt till fem av dem då han enligt domen två gånger ska ha hotat kvinnan, två gånger ha misshandlat henne och en gång ofredat henne.

 

Det hela började med att de bägge Malmöborna träffades under början av 2019 och blev ett par. När paret ska beskriva sin relation, och tiden tillsammans, för tingsrätten så går historierna isär. Kvinnan menar att de båda bott ihop och att mannen bara veckor efter att de blivit ett par ska ha börjat den psykiska misshandeln. Han menar dock att händelserna aldrig ägt rum och att de inte bott ihop.

 

Övervägde att ta sitt liv

Det ska enligt kvinnan ha börjat med att mannen varit svartsjuk på att hon fortfarande hade kontakt med en tidigare partner. Samt trodde han att hon träffade andra då hon umgicks med en släkting.

Våldet eskalerade då de två flyttade ihop under sommaren samma år. Men kvinnan medger att det inte bara var han som slogs. Dock hävdar hon att hon aldrig initierat något slagsmål. Kvinnan berättar att hon, under de fem månader som relationen pågick, mådde mycket dåligt. Under en period var den så påfrestande att hon övervägde att hoppa ut genom ett fönster för att ta sitt liv.

Hon minns särskilt den första gången han slog henne. Det var under våren som kvinnan och mannen börjat bråka över telefon och gjort upp om att mötas utomhus. Mannen tog då tar i hennes arm och hotade att slå henne om hon inte följde med honom. Han tog henne till ett utegym där han misshandlade henne. Under misshandeln backade hon bakåt så hårt in i ett galler att hon svimmade. Av rädsla för vad han skulle göra med henne så låtsades hon fortsätta var avsvimmad tills ambulansen kom, trots att hon redan då var vaken.

 

”Aggressivt sex”

Mannen hävdar under huvudförhandlingen att det kvinnan berättat om misshandeln vid utegymmet är påhittat. Han påstår att han var och firade en födelsedag den dagen och inte träffade kvinnan över huvud taget.

 Paret bråkade, enligt förhör, i stort sett dagligen. Men trots att mannen, enligt vittnesmål, slog henne inför anhöriga och utomhus så försökte de båda dölja osämjan. Vid ett sjukhusbesök där de bägge närvarade såg sjukhuspersonalen att kvinnan hade blåmärken på kroppen. De båda skyllde då på att de haft hårt och aggressivt sex. En undanflykt som mannen vid flera tillfällen ska ha gett kvinnans anhöriga för att förklara hennes olika skador.

 

Bevisen i målet är till stor del kvinnans vittnesmål om de många övergreppen. Ett vittnesmål som tog nästan en hel rättegångsdag att berätta. Tingsrätten bedömer kvinnans beskrivningar av det som hänt som trovärdigt. Det tillsammans med sms-konversationer och vittnesmål från anhöriga gör att mannen döms för två fall av misshandel, två fall av olaga hot samt ett fall av ofredande.

Utöver sex månaders fängelse så döms mannen att betala kvinnan 37 500 kronor i skadestånd.

Stödlinjen för våldsamma män 00:33
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Brott