Conte kritiserar regioner som återöppnar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Milano i måndags.
Foto: Claudio Furlan
Italiens premiärminister Giuseppe Conte i Milano i måndags.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kritiserar regionala ledare som gått före regeringen med att börja häva coronarestriktioner.

– Initiativ som inkluderar mindre restriktiva åtgärder står i motsättning till nationella regler och är därför i alla sina syften olagliga, säger premiärministern under ett framträdande i parlamentet.

Regionerna söder om Rom har haft relativt få dödsfall och lokala politiker där har varit bland de mest kritiska rösterna mot den två månader långa nedstängningen. Kalabrien låter från och med torsdagen barer och restauranger med uteservering att åter ta emot kunder.

Men även områden i norra Italien har börjat öppna upp. Venetien lättade i måndags på flera restriktioner, däribland gällande hämtmat, pizzerior och vissa butiker.

– Vi kan inte tillåta att de ansträngningar vi har gjort ska vara förgäves på grund av obetänksamhet i detta känsliga läge, säger Conte.

Även om vissa företag har fått återuppta sin verksamhet så kommer andra nationella restriktioner att börja lyftas först den 4 maj, och då gradvis under en period av flera veckor.

Publicerad:

LÄS VIDARE