Anna efter tårarna: Har varit helt galet

Utklassade motståndet på V86 • Känslorna svallade över för Eskilstuna-amatören

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: TV12
Anna Österberg

Snackhästen Divine är tillbaka efter en imponerande seger på V86.

Efteråt brast känslorna för amatörtränaren Anna Österberg.

– Det har varit helt galet, säger 41-åringen till Trav365.

Under onsdagskvällen saxades V86 mellan Jägersro och Solvalla och på huvudstadsbanan var det en insats som stack ut lite extra.

Det sjuåriga stoet Divine startade i V86–6. Inför loppet hade man annonserat att hästen skulle gå barfota runt om och med en bike – för första gången.

Resultatet: En utklassning av motståndet på nya personliga rekordtiden 1,12,0 över distansen 2 140 meter med autostart.

– Det var en helt otrolig prestation. Hon trivdes med den nya barfotabalansen och flög fram på banan. Hon kunde sprungit ännu snabbare och det var absolut inte slutsålt i mål, säger amatörtränaren Anna Österberg.

– Hon har aldrig sett så fin ut i stilen och man märkte hur hon trivdes med ändringarna. Hon har svarat för fina prestationer tidigare, men så här bra har hon aldrig känts, fortsätter hon.

”En del av mig vill att hon ska fortsätta tävla”

Kusken Kai P Jussila och Anna har varit ett par sedan 2017. De träffades genom en slump när Kai skulle köpa en långvagn av henne – och efter en tid tillsammans valde de att köpa Divine.

Inför gårdagens start berättade de att hästen ska gå till betäckning och att detta kunde vara en av hästens sista starter. Tränarparet satsade allt på ett kort och det föll ut väl.

– Vi ville verkligen testa att göra de här ändringarna nu. Hon hade ett bra spår och vår tanke var att hon skulle få starta något lopp till, för att sedan gå till betäckning.

Efter gårdagens succé. Hur tänker ni nu?

– Vi har inte riktigt hunnit prata igenom det än, men rent spontant kan jag säga att en del av mig vill att hon ska tävla. Hon mår så bra just nu och trivs så bra med det här livet.

– Det här var hennes bästa insats och jag har en dröm om att få starta henne igen på V75, men vi avvaktar med besked. Man vill på ett sätt sluta på topp men på ett sätt känns hon inte färdig på tävlingsbanan.

Hur har reaktionerna varit efter gårdagen?

– Det har varit helt galet. Flera människor som jag inte känner har gratulerat mig. Facebook och messenger har svämmat över med grattis-hälsningar. Jag har även fått mail och det märks att många har tagit till sig hästen.

”Väldigt känslosamt”

Att hästen betyder oerhört mycket för både Kai och Anna råder det inget tvivel om.

Efter segern på Solvalla var de båda mycket berörda av hästens prestation.

– Det blev väldigt känslosamt och jag kunde inte hålla tårarna tillbaka. Hon betyder så oerhört mycket för oss. Kai som vanligtvis är en person som inte gråter kunde inte heller hålla tillbaka tårarna i vinnarcirkeln.

”Utvecklas ännu mer”

Under slutet av 2017 och början av 2018 svarade Divine för flera fina prestationer med bland annat en V75-seger. Efteråt snackades hon upp men vinsterna lyste med sin frånvaro.

– Hon var verkligen fin där vid årsskiftet och efteråt fick hon vila och bli behandlad. Vi har tränat henne noggrant under den senaste tiden och nu känns hon till och med bättre än vid V75-segern på Romme 2017.

Kan du beskriva hästen?

– Hon är en liten häst men väldigt kraftig och muskulös. Hon gillar inte barn utan är mer bekväm med mig. Hon har en utstrålning och personlighet som är speciell.

– På tävlingsbanan är hon alltid bra den sista biten och just nu känns det som om hon kan utvecklas ännu mer.

Publicerad:

LÄS VIDARE