Polischefen efterlyser snabba åtgärder

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rikspolischef Anders Thornberg.
Foto: Johan Nilsson/TT
Rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischef Anders Thornberg vill att politiksamtalen om gängvåldet omsätts till handling i praktiken.

En akut åtgärd är att befria polisen från arbetsuppgifter som i dag stjäl tid från arbetet med gängkriminaliteten, säger han.

– Vår förmåga skulle öka väldigt, väldigt snabbt om vi får arbeta med det som endast polisen har rätt att agera mot, det vill säga vårt kärnuppdrag. Det är det enskilt snabbaste sättet att öka vår kapacitet, säger rikspolischefen till TT efter besöket hos politikerna.

– För även om vi får ökade resurser och bättre lagstiftning kommer vi inte att gripa fler kriminella och inte heller kunna förebygga fler brott om vi är upptagna med att transportera frihetsberövade, berusade, personer med psykisk ohälsa och omhändertagna djur, fortsätter han.

Han betonar att polisen måste få ägna sig åt det som polisen ska göra.

– I dag förs 88 procent av berusade personer till polisarrest och 12 procent till tillnyktringsenhet på sjukhus. Siffrorna kanske borde vara omvända. När jag träffar ingripandepoliser säger de att alltför stor del av deras tid går åt till den här typen av transporter.

"Allvarligt läge"

Rikspolischefen var inbjuden till samtalen tillsammans med riksåklagaren och överdirektören på Tullverket.

– Vi uppfattade att de lyssnade på oss men vårt budskap var också att man måste omsätta till handling, säger Anders Thornberg.

Den senaste tidens dödsskjutningar visar att läget är mycket allvarligt, säger han.

– Vi är bekymrade över utvecklingen. Trots att vi varit mer offensiva och kraftsamlat och gripit och lagfört fler så ligger skjutningarna och sprängningarna på ungefär samma nivå som tidigare. Unga står på kö för att gå in i gängen.

Under lång tid har rikspolischefen efterlyst skarpare och mer effektiva förebyggande insatser från exempelvis skola och socialtjänst, för att stoppa nyrekryteringen till gängen. Men politikernas kravlistor har mest handlat om straffskärpningar.

TT: Är det något du saknar i politikernas förslag?

– Ja, jag saknar det, men jag vet att de arbetar med det. Det handlar mycket om hur kommunerna ska rustas för att klara det här.

Han betonar särskilt vikten av att unga lagöverträdare möts av konsekvenser tidigt.

Fler våga vittna

Viktigt är också åtgärder som gör att fler "tar sitt samhällsansvar och vågar vittna", anser han.

– De kriminella säger i dag ingenting. Även om de är hotade till livet och vet att de kan bli skjutna vill de överhuvudtaget inte samarbeta med polisen, de vill inte ens ha skydd av polisen.

TT: Att inte fler vågar vittna säger kanske något om vilket förtroende de har för polisen. Finns det anledning till självkritik där?

– Ja, det finns det alltid för hela samhället. Men i huvudsak är det de kriminella som inte vittnar.

Partiernas förslag på straffskärpningar kommer att dröja flera år innan de blir verklighet. Men Anders Thornberg flaggar för att det finns vissa frågor där det går att gå snabbare fram.

– Till exempel att förbättra möjligheterna för polisen att topsa, där det finns tveksamheter i dag hur man får göra. En annan fråga är kontantkortsmobiler som gör att kriminella kan vara anonyma, det kan man kanske också skynda på.

Publicerad:

LÄS VIDARE