Fick 32 miljoner för att träna elvaåringar

Tjänade mer än Zidane: De har gömt det i övergången

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / TT NYHETSBYRÅN

Real Madrid vann en tung prestigeseger när de värvade Martin Ödegaard till klubben 2015.

Nu visar dokument som tidningen VG kommit över hur även den då 17-årige norrmannens pappa också berikades rikligt när familjen valde att låta sonen fortsätta karriären i Spanien.

Hans Erik Ödegaard anlitades som hjälptränare för klubbens elvaåringar med en årslön på 9,3 miljoner kronor.

Den 22 januari 2015 skrev Martin Ödegaard på för Real Madrid och presenterades, trots att han bara precis fyllt 17 år, som en prestigevärvning. Anledningen var att norrmannen redan spelat till sig ett stort rykte i fotbollsvärlden och Reals köp gjordes i konkurrens med bland annat Manchester City, Barcelona, Liverpool, Arsenal, Bayern München och Manchester United.

Ödegaard själv belönades med ett treårskontrakt värt 100 miljoner kronor – men det var inte bara han som blev rik på affären. Norska VG avslöjar nu, tack vare läckor via Football Leaks, att även Ödeegards pappa blev rikligt belönad.

Tjänade mer än Zidane

Hans Erik Ödegaard var innan sonens övergång till Real Madrid hjälptränare i den norska andraligan. I Real blev fadern hjälptränare för lagets elvaåringar – med en lön på totalt motsvarande 32 miljoner svenska kronor.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Hans Erik Ödegaard kramar om sonen efter förra veckans EM-kval.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Hans Erik Ödegaard.

VG har kommit över avtalet som visar att pappa Ödegaard fick en dryg miljon kronor i årslön och en bonus värd knappt 29 miljoner kronor när han skrev på 3,5-årsavtalet. Det motsvarar alltså en årslön på motsvarande 9,3 miljoner kronor.

Andra ungdomstränare på motsvarande nivå i Real Madrid tjänar enligt VG runt 128 000 kronor om året. Reals nuvarande huvudtränare i seniorlaget, Zinedine Zidane, hade i sin tur en lön på 6,4 miljoner kronor om året när han samtidigt som Ödegaard kom till Spanien tränade klubbens reservlag.

”Är en vanvettig summa”

VG skriver att det i engelska Premier League är förbjudet att betala familjemedlemmar till spelare på något sätt i samband med övergångar. Tidningen har dock inte lyckats få svar varken av det spanska eller norska fotbollsförbundet om Real Madrid begått ett regelbrott i samband med affären med familjen Ödegaard.

– Det är en vanvettig summa och helt uppenbart en sak de gömt i Martin Ödegaards övergång. Det råder det inget tvivel om. Man jobbar inte som ungdomstränare i Real Madrid för 30 miljoner kronor över tre år. Det finns ingen klubb i världen som hade betalt det, säger advokaten Per A. Flod som tidigare representerade fotbollsstjärnan John Carew som agent.

VG har sökt Hans Erik Ödegaard och Real Madrid utan resultat.

Hans Erik Ödegaard lämnade jobbet i Real Madrid i december 2017 sedan hans son lånats ut till nederländska Heerenveen. I dag är han spelarutvecklare i Strömsgodsets utvecklingslag.

Martin Ödegaard är den här säsongen utlånad till spanska Real Sociedad och var på söndagen en av planens bästa spelare när Norge fick 1–1 i EM-kvalet borta mot Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.