29 års väntan är över – Algeriet mästare

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

FOTBOLL

29 års väntan är över.

För första gången sedan 1990 vinner Algeriet Afrikanska Mästerskapen.

– Det är extraordinärt. Det är historia, säger förbundskaptenen Djamel Belmadi till beIN Sports enligt France Football.

Stor hjälte blev Baghad Bounedjah, som gjorde matchens enda mål efter 80 sekunder.

Senegal har aldrig tidigare vunnit Afrikanska Mästerskapen, och nationen får fortsätta vänta på sitt första guld. Redan 80 sekunder in i finalen gjorde Baghdad Bounedjah 1-0 för Algeriet. Han fick bollen till vänster, klev in i banan och lossade ett skott med högerfoten. Bollen tog på försvararen Salif Sané och gick i en hög båge över Senegals målvakt Alfred Gomis.

Senegal höjde sig ju längre första halvlek led, och det bästa läget hade Senegal i slutskedet av halvleken då Mbaye Niang hade ett distansskott som gick tätt över ribban.

Ungefär en kvart in i andra halvlek såg det ut som att Senegal skulle få sin gyllene chans. Domaren pekade på straffpunkten efter att Senegals Ismaila Sarr stått för ett inspel som tog på handen på Adlene Guedioras. Men efter att situationen VAR-granskats beslutades det att det inte var någon straff.

Senegal lyckades inte få till något mål i slutskedet och när domaren blåste av utbröt vilt jubel bland de algeriska spelarna och fansen. Några minuter efter slutsignalen samlades alla spelare i Algeriet, och på rad gick de ner på knä framför den algeriska flaggan. Sedan firade de framför fansen, och de hade stor anledningen att fira. För nationen har väntat länge på den här titeln. Senast de vann Afrikanska Mästerskapen var 1990, men 29 år senare var det alltså dags igen.

– Det är extraordinärt! Det är historia! Det är här det första Afrikanska Mästerskapen vi vinner utanför våra gränser. Sedan 1990 har det varit ett långt tomrum. Vi är ett fotbollsland. Vi förtjänade det tycker jag, säger förbundskaptenen Djamel Belmadi till beIN Sports enligt France Football.

Förbundskaptenen hyllar därefter sina spelare.

– Utan spelarna är jag ingenting. Vi tenderar att glömma att de är huvudaktörerna. De är de som spelar, som tillämpar instruktionerna. Och de gjorde det fantastiskt bra, säger han enligt France Football.

1 av 3 | Foto: Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.