Sexbrottshärva: Fotade barn och badhusgäster

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Erik Nylander/TT
Två kvinnor åtalas sedan de bland annat tagit bilder på barn, och sedan sålt dessa till en man som beställt fotona. Arkivbild.

Sex personer, både män och kvinnor, åtalas för sexualbrott mot tolv barn, som skett både fysiskt och via nätet.

Bland annat ska en 40-årig man ha beställt bilder på barn i sexuellt syfte, som två kvinnor mot betalning ordnat åt honom.

En kvinna åtalas också för våldtäkt på en pojke.

"Vi ser att det rör sig om ett handelsmönster med barn som vi tidigare främst förknippat med internationella ärenden. Samtliga misstänkta och målsäganden i det här ärendet är svenska", säger åklagare Emelie Källfelt i ett pressmeddelande.

I dag väcker Källfelt och åklagarkollegan Annika Wennerström åtal mot totalt tre kvinnor och tre män, som misstänks för olika sexualbrott mot barn. En del av åtalet har dock redan lämnats in, mot en 40-årig man, en 39-årig kvinna och en 33-årig kvinna.

"Hänsynslöst"

Mannen och kvinnorna åtalas bland annat för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Mannen har beställt bilder på barn av kvinnorna, och gett dem instruktioner och betalning. Kvinnorna har i sin tur fotograferat barn i deras närhet, när de exempelvis bytt om, haft bikini på sig eller sovit.

"Gärningarna är grova då de har inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet med hänsyn till att de utförts av en person som hon haft särskilt förtroende för samt då gärningarna dokumenterats på foto", står det exempelvis i stämningsansökan.

1 000 bilder

Den 39-åriga kvinnan åtalas också för våldtäkt mot barn, sedan hon utsatt en pojke under 15 för en handling som enligt åklagaren är jämförlig med samlag.

33-åringen åtalas för kränkande fotografering, då hon vid 40 tillfällen tagit cirka 1 000 bilder på helt eller delvis avklädda personer på ett badhus.

De misstänkta kommer från Stockholms län, Gävleborgs län, Blekinge och Östergötland. Offren kommer från Västra Götalands län.

Publicerad: