”Inte alls tänkt att det skulle bli en comeback”

Daniel Andersson, 37, återvänder till bandyn efter tre år

Publicerad:
37-årige Daniel Andersson gör comeback.
Foto: JERRY KARLGREN / BILDBYRÅN
37-årige Daniel Andersson gör comeback.

SPORTBLADET

I mars 2017 spelade Daniel Andersson sin sista bandymatch – trodde han.

För i början på april 2020 hade Daniel skrivit på ett kontrakt med storsatsande AIK och ska nu göra comeback som bandyspelare.

– Alla blev nog lite tagna på sängen, jag också, säger han.

För tre år sedan hade Villa Lidköping förlorat tre raka semifinalsmatcher mot Bollnäs och den vindsnabbe och målfarlige Daniel Andersson annonserade att ha skulle lägga ner karriären, och det gjorde han också.

Han ville vara pappa på heltid och inte missa stora delar av barnens uppväxt.

Nu, tre år senare är det dags för comeback – i storsatsande AIK.

Något som Daniel inte alls hade planerat för.

– Det var inte alls tänkt att det skulle bli en comeback egentligen. AIK kontaktade mig redan under år ett och två (efter avslutad karriär), men då var det inte aktuellt. När vi sedan etablerade en kontakt för några veckor sedan så gick det väldigt fort tills jag skrev på, säger han.

Tanken var att han skulle börja på ett nytt jobb ungefär nu, men sedan kom coronaviruset och det blev inte av. Då passade det perfekt med en comeback.

Enligt honom själv fanns det flera klubbar intresserade, men att det nu är fullt fokus på AIK.

Vill göra något inte många andra gjort

Att vara borta från elitidrott i tre år, och sedan komma tillbaka och leverera är det inte många som har gjort. Just den utmaningen är något som lockar för 37-åringen.

Statusen på kroppen börjar bli bättre, och han kommer göra allt för att vara så bra som möjligt när säsongen drar i gång.

– Så som jag såg ut i kroppen så var jag tvungen (att göra en comeback). Nu när jag tittar i spegeln så skäms jag inte.

Han fortsätter:

– Klubba och boll tror inte jag blir några problem, det är trycket i benen som ska bli kul att se om om man kan få tillbaka.

När Daniel fick se de namnen som skulle ansluta till AIK var det inget svårt beslut, även om han är tydlig med att kärleken till bandyn är det som lockar mest.

Hur det kommer gå för honom själv vet han inte riktigt, men han har två alternativ om det inte går som han tänkt.

– Antingen så skrattar man eller så skyller man på ryggskott, säger han och skrattar.

”Tycker att bandyn har mer att ge”

Under de två första åren efter att han la av med bandyn så saknade han det inte alls, men under förra året kom suget tillbaka.

Han började studera matcherna på ett annat sätt än innan, och menar att det är väldigt få lag som får ut max av sin kapacitet.

– Det ska bli intressant och se om det är lätt att sitta och snacka och sedan kunna göra det på planen. Jag tycker att bandyn har mer att ge, det finns så oerhört hög kapacitet. Som spelare vill man alltid se perfektion när man vet hur bra alla är.

Vad ser du fram emot mest med comebacken?

– Bara att få spela bra bandy med bra spelare igen. Bra matcher, mycket folk, bra tryck och adrenalinet. Det är för publiken man spelar.

Hur match- och publiksituationen kommer se ut när säsongen drar i gång återstår att se, men om det blir mindre publik på matcherna kommer det märkas.

– Men det finns ju viktigare saker, samhället måste återgå till det normala. Att folk blir friska som åkt på det här hemska viruset. Men som idrottsman är sport vårt liv.

Publicerad:

LÄS VIDARE