Mejla

Michael Carlsson

Han säger toppchans – då är det hela klart

Carlssons V75-analys fredagen den 10 april på Färjestad • Lopp för lopp • Systemet

Publicerad:
Uppdaterad:
Ganga Bae är en av dagens V75-spikar.
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Ganga Bae är en av dagens V75-spikar.

Unghäststjärnor och potentiella Elitloppshästar förgyller dagens V75:a på Färjestad.

Ganga Bae och Digital Summit bara vinner sina respektive Breeders Crown-försök och är givna spikar.

Sedan hakar jag på Robert Berghs hiskeliga stallform och spikar även Vikens High Yield som bombar hem stayerloppet.


ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladets travexperter varje dag under påskens V75-omgångar. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Spring Race fortsätter och Färjestad kör traditionsenligt V75 under Långfredagen. Det bjuds på högklassig travsport när flera av årgångstopparna drabbar samman i Breeders Crown för tre- och fyraåringar. Dessutom körs det ett fint femåringslopp där det inte är otänkbart att det finns några blivande elitloppshästar med.

Stefan ”Tarzan” Melander har bra snurr på stallet och presenterar sina hästar i ett jättefint skick. Tarzan brukar alltid prata om att hans hästar behöver lopp i kroppen när de kommer ut efter ett längre uppehåll. Men någon ringrost i Ganga Bae kunde man inte finna efter dennes visslande årsdebut. Hon hade spår tolv i Margaretas Unghästserie på Solvalla och satt långt ner i kön. Men avslutningen gick verkligen inte av för hackor. Trots ett drygt sista varv ute i spåren flög hon fram över upploppet. Ganga Bae höll sånär på att knäppa den ledande Alaska Kronos och det verkligen skrek ”vinner nästa gång” om den insatsen.

Jag tog ett snack med tränare Melander häromdagen och han berättade att Ganga Bae är otroligt fin i träningen och har gått framåt ytterligare med loppet i kroppen. Hon kommer att vara ännu vassare nu sa Tarzan som förstås trodde på vinst i det är loppet. Eller när han säger ”toppchans” så är det lika med klart.

Från spår fyra bakom bilen öppnar Ganga Bae snabbt när Jorma Kontio gasar och fångar därmed upp den värsta konkurrenten Mascate Match på utsidan. Den finska flygmaskinen och segermaskinen torde därmed få svårt att rå på Ganga Bae i comebacken.

Spel mot ett mål

Toppchans sa Tarzan till mig även om Digital Summit i den sjätte avdelningen. Vi som har sett hästens insatser i år och i fjol förstår honom. Det lyser klass om den här fyraårige hingsten som var smällfin när han vann okörd i årsdebuten från ledningen. Senast föll han med flaggan i topp från dödens som tvåa bakom Adrian Kolgjinis Ultion Face. 

Nu ser det upplagt ut för Digital Summit som kan öppna snabbt och jag kan inte tänka mig att någon av de invändiga konkurrenterna vill bråka i början. Startsnabba Arnie Express möter tuffare konkurrenter nu och rygg på Digital Summit torde vara mumma över full distans.

Jag tror inte att någon svarar när Örjan kommer farande med den maffiga Digital Summit som tar över ledningen tidigt och sedan är det spel mot ett mål.

Kuslig form

Robert Berghs stall går på högvarv för dagen (det gör det i och för sig nästan alltid) men fem segrar i onsdags vittnar om kusligt bra form på hästarna. En häst som också har varit dunderfin i årets tre starter är Vikens High Yield. Efter segern i årsdebuten flög hästen fram i en våldsam avslutning från ett hopplöst läge i ett lärlingslopp i V75 gången efter. Och senast lämnades det inget åt slumpen när Bergh bombade till ledningen och drog stenhårt, 1.08 första 500 och 1.11 första varvet. Vikens High Yield kom hem på 1.11,0 över kort distans och här har ”Berghan” gjort ett nytt förvandlingsnummer.

Jag avundas inte hästarna som står bakom honom i det här stayerloppet, V75-3. Att plocka in 20 eller 40 meter på en så formstark Vikens High Yield tror jag blir övermäktigt för samtliga. Även om hästar som Religious och Ragazzo da Sopra inger all respekt.

Jag tror att Bergh kör en repris på Ivory di Quattro i långloppet på V86 i onsdags. Han öppnar snabbt från sina 20 meters tillägg och ingen av de två hästarna på start lär svara när Vikens High Yield kommer farande ut på den första långsidan. Sedan ska han slås och det tror jag inte att någon av de andra mäktar med. Spik nummer tre alltså.

Fläskar på rejält

Med tre spikar på systemet fläskar vi på rejält i de andra loppen och helgarderar två av dem. Det handlar om treåringar i båda fallen och så här i början av säsongen är flertalet av dem orutinerade och många utvecklas olika snabbt. Det kan därför hända saker och det hoppas jag att det gör.

Jag vill lyfta fram och nämna Billions i den andra avdelningen som var strålande som tvåa i årsdebuten efter ett tufft lopp. Stall Kolgjini har sannerligen inte fuskat med träningen i vinter för de har visat upp jättefina hästar som har presterat mycket bra direkt i sina årsdebuter överlag. 

En stänkare i V75-4 kan Ester Wibb vara som är helt bortglömd. Hon har visat finfina kvaliteter tidigare även om hon inte var som bäst senast, efter ett tufft lopp. Har ett perfekt läge här och kan duga likaväl som någon annan.

Daniel Redén och Örjan Kihlström har ett par riktigt bra chanser på V75 och i den femte avdelningen har de favoriten Vivacious Allie. En fartfylld madame som vann fyra lopp på sex starter i fjol men som slog på en galopp i årsdebuten i första kurvan. Hon kom tillbaka bra som fyra och står fint till här men är inte att lita på.

Någon ledning lär det inte bli när Bergh avlossar startsnabba Miss Sober som nu gör årsdebut. Även Berghs hästar är väl förberedda och riktigt bra direkt i sina comebacker och Miss Sober lär inte vara något undantag. Hon stångades i årgångsloppen både som tre- och fyraåring och är given här.

Vikens Fingerprint vann det loppet som Vivacious Allie galopperade i näst senast och satt gången efter fast med krafter kvar bakom självaste Conrads Rödluva. Se upp.

Toppchans från fint läge

Daniel Redén och Örjan Kihlström har vunnit det avslutande femåringsloppet under Långfredagen två gånger tidigare. Först med Propulsion 2016 och sedan i fjol med Perfect Spirit. Nu kan de göra det igen med favoriten Missle Hill som levererade några riktigt svettiga insatser förra året. Bland annat i Fyraåringseliten för ston, där hon tvålade till Evaluate regelrätt, samt när hon vann på 1.10,7 framåt höstkanten.

Nu är det årsdebut men tvivla inte på att hon behöver lopp i kroppen för Redéns hästar är tränade för stordåd direkt. Toppchans från ett fint läge.

Men Stefan Melander lät lurig när jag pratade med honom om Evaluate. Han är ruggigt nöjd med hästen i träningen inför årsdebuten och det blir Björn Goop upp direkt som kusk vilket är en fingervisning om att något stort är på gång. Det blir troligtvis barfota fram och inte omöjligt att Evaluate får revansch på Missle Hill, antingen här eller senare under säsongen.

Den här duon får sällskap av jättekapabla Zarenne Fas som gör comeback. Hästen visade sina kvaliteter när han vann Grosser Preis von Deutschland i fjol då han stod i en klass för sig. Svepningen via fjärdespår när han i loppet efter vann V75 på Bjerke var också en delikat uppvisning.


ANNONS: Nu kan du rygga Sportbladets travexperter varje dag under påskens V75-omgångar. Här kan du gå med i andelslaget. [Extern länk]


Micke Carlssons V75-system

V75-1: 4 Ganga Bae (8–9)

V75-2: Alla 12 hästarna (5–1)

V75-3: 5 Vikens High Yield (12–9)

V75-4: Alla 10 hästarna (3–9)

V75-5: 2–4–7–3–8–5 (10–6)

V76-6: 6 Digital Summit (8–9)

V75-7: 3–5–9 (10–8)

Systemet är på 2 160 rader/1 080 kronor.

Av: Michael Carlsson

Publicerad:

LÄS VIDARE