Pasi Aikio: Han är mest med för att lära

På söndag startar Who’s Who resa mot Prix d’Amérique

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Matilda Öhrman/TR Bild
Who’s Who

På söndag avgörs Prix de Bretagne på Vincennes i Paris.

Pasi Aikios Who’s Who är enda svenskhäst med i startlistan.

– Han är mest med för att lära, säger Pasi Aikio.

På söndag avgörs det första B-loppet inför det stora slaget Prix d´Amérique i januari och därmed är vintermeetinget i Frankrike, på Vincennes i Paris igång på allvar.

Solvallaproffset Pasi Aikio har laddat femårige Who’s Who mot en vinter i Frankrike och som enda svenskhäst finns han med i söndagens lista till Prix de Bretagne – ett lopp med en samlad prissumma på 110 000 euro och där de tre främsta i loppet direktkvalificerar sig för Prix d´Amérique.

Who’s Who, vinnaren av bland annat Jubileumspokalen och Svenskt Travderby, siktas mot Prix d´Amérique i vinter och ska försöka göra det pappa Maharajah lyckades med 2014 – nämligen vinna världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique.

”Örjan får bestämma taktiken”

Who’s Who, som hittills i karriären segrat 15 gånger på 24 starter och sprungit in 6,9 miljoner kronor, kom till Frankrike och Paris så sent som i måndags, sex dagar före sin första Frankrikestart för säsongen.

– Han står nere på Grosbois nu och resan till Frankrike gick bra, allting har gått enligt plan och hästen är pigg och glad, berättar tränaren Pasi Aikio.

Söndagens Prix de Bretagne avgörs över distansen 2 700 meter och med i listan finns hästar som Belina Josselyn, Traders, Looking Superb, Tony Gio och Delia du Pommereux – för att nämna några.

– Who’s Who är mest med för att lära, Örjan Kihlström får köra honom som han känns i loppet och det är upp till Örjan att lägga upp det. Jag tror hästen kommer svara för ett bra lopp direkt, men han har inte toppform redan nu.

”Är huvudmålet första delen av vintern”

Vad är målet med Frankrike i vinter?

– Det är klart att jag vill att han ska vara med i Prix d´Amérique i januari, men hästen ska också visa att han duger för annars är det ingen idé. Vi kommer att låta honom tävla på en hel del i Frankrike i vinter, så han får tid att lära sig banan, det franska systemet och också få möta de här hästarna. Han ska få prova sina vingar helt enkelt.

Vad är din tro om Who’s Who vinter i Frankrike?

– Givetvis tror jag att han duger till, annars hade vi inte gjort den här satsningen, säger Pasi Aikio, som själv är kvar hemma i Stockholm och åker ner till Vincennes först på söndag.

– Efter Prix de Bretagne på söndag så får vi se vad som väntar härnäst, jag har inte bestämt mig ännu. Det kommer ett nytt B-lopp om tre veckor, men huvudmålet den här första delen av vintern är femåringsloppet Prix Tenor de Baune som avgörs 22 december och där vinnaren är klar för Prix d´Amérique, säger Pasi Aikio.

Prix d´Amérique, även kallat världens tuffaste travlopp, avgörs alltid sista söndagen i januari och har plats för 18 hästar. De tre främst placerade hästarna i något av de fyra B-loppet direktkvalificerar sig till Prix d´Amérique, eller genom seger i fyraåringsloppet Critérium Continental eller femåringsloppet Prix Tenor de Baune

Publicerad: