Stekskolan: Så steker du extra god kyckling

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

Stekt kyckling ska vara så där härligt saftig, mjuk och smakrik, inte torr och tråkig som den lätt blir. Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips för en helt perfekt stekt kyckling serverad i en wrap med goda tillbehör.

Wrap med kyckling, currycreme, krispig sallad och chilipicklad gurka

Antal: 4 portioner Tid: 30 minuter

  • 500 g kycklingbröstfilé med skinn

  • 8 tortillabröd

  • 1 kruka krispsallad

  • olivolja, salt och svartpeppar

Currycreme

  • 1,5 dl creme fraiche

  • 0,5 äpple

  • 2 tsk honung

  • 2 tsk curry

  • salt

Chilipicklad gurka

  • 150 g gurka

  • 1 chili

  • 0,5 dl ättika

  • 0,5 strösocker

  • 1 dl vatten

  • salt

Gör så här:

  1. Skär chilin i 1-cm bitar. Koka upp ättika, socker, vatten och chili med en nypa salt. Låt lagen svalna.

  2. Skala och skiva gurkan och lägg ner i lagen. Häll upp i en burk och förvara i kyl.

  3. Fintärna äpplet och blanda samtliga ingredienser till currycremen. Smaka av med salt.

  4. Värm ugnen till 100 C. Värm en stekpanna med lite olja till medelhög temperatur. Lägg ner kycklingen med skinnsidan nedåt. Stek c:a 5 minuter tills skinnet har en gyllene yta och är krispigt. Vänd då kycklingen och stek vidare i ca 2 minuter. Ugnsbaka kycklingen ca 10 minuter tills kärntemperaturen är 65 C. Låt den vila på en skärbräda några minuter och skiva därefter upp den.

  5. Lägg ut tortillabröden och fyll med sallad, cremen, kycklingen och gurkan.

Publicerad:

LÄS VIDARE