”Känns väldigt märkligt”

Blågults kritik mot VM-arrangörens publikbeslut

Publicerad:
Jim Gottfridsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Jim Gottfridsson.

SPORTBLADET

Sverige möter värdnationen Egypten i gruppspelet i handbolls-VM.

Nu planerar egyptierna att ta in tusentals åskådare på sina egna matcher i handbolls-VM samtidigt som spelarna lever i en sträng bubbla.

– Det känns väldigt märkligt, säger Jim Gottfridsson till Sportbladet.

Sveriges huvudkonkurrent i det inledande gruppspelet i handbolls-VM den 13–31 januari blir hemmanationen Egypten.

Nu ser egyptierna ut att få tusentals fans i ryggen i huvudarenan i Kairo.

För till skillnad från dam-EM i Danmark i december ska mästerskapet avgöras inför publik, i varje fall på hemmalagets matcher.

Ingen fysisk kontakt med omvärlden

Efter ett möte med VM:s medicinska kommitté i onsdags förkunnade landets idrottsminister Ashraf Sobhy, enligt norska nyhetsbyrån NTB, att man planerar att ta in 5 000 åskådare till Egyptens VM-matcher i huvudarenan som tar drygt 16 000 åskådare.

– Vi tittar på lösningar för att göra in- och utsläpp och social distansering trygg för åskådarna så att vi kan säkra tillräckligt publikstöd för det egyptiska landslaget, sa Sobhy enligt NTB.

För en månad sedan i en intervju med tyska Bild sa det internationella förbundets president, egyptiern Hassan Moustafa, också att man planerade för att spela VM inför publik.

Samtidigt ska spelarna leva i en isolerad bubbla under VM med mycket stränga restriktioner och utan fysisk kontakt med omvärlden.

”Kan inte se meningen”

Beslutet får förbundskaptener och spelare i både Danmark och Sverige att reagera.

– Jag kan inte se meningen i att vi spelare ska leva i en bubbla på ett hotell och var tvingade att isolera oss på samma sätt som damerna i sitt EM för att sedan åka till en arena och spela framför en massa människor, säger danske superstjärnan Mikkel Hansen till Jyllands-Posten.

– Jag har svårt att se hur de ska få in en massa människor i arenorna utan att det är någon fara för oss. Något tyder på att man tänker mer på ekonomi än spelarnas hälsa.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Max Darj.

Danske förbundskaptenen Nikolaj Jacobsen ifrågasätter också planerna på att ta in åskådare.

– Jag tycker att man ska genomföra VM utan publik, säger han till Ekstra Bladet.

”Vi måste vara skyddade”

De svenska VM-spelarna ifrågasätter också beslutet och instämmer i de danska kollegornas kritik.

– Det känns väldigt märkligt med tanke på pandemin, säger Jim Gottfridsson till Sportbladet på landslagets pressträff på måndagen.

– Klart att det är märkligt. Vi spelare måste vara skyddade och där får vi lita på arrangören. Vi lägger det i händerna på några andra. Men jag litar på att de gör det säkert, säger Max Darj.

– Jag kan förstå Nikolaj och Mikkel. När det är så stränga restriktioner i VM-bubblan så är det lite speciellt att man ska ha in publik. Det viktigaste för mig är trygghet för oss, säger förbundskaptenen Glenn Solberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE