Spelarnas löfte efter den svenska förlusten: ”Blir grymt”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

ZAGREB. Sverige föll tungt mot Kroatien, men det fanns skäl att resa sig.

”Nya offensiva Sverige” ger hopp och efter förlusten levererade spelarna ett löfte för framtiden.

– Det kommer att bli grymt, säger Dejan Kulusevski.

Efter den snöpliga förlusten (1–2) mot Kroatien satt Marcus Berg, Pontus Jansson och Emil Forsberg framför den lilla samlade journalistskaran i Maksimirstadion i Zagreb.

Besvikna och lite sura efter den tredje förlusten på en månad som innebär att Sverige riskerar att åka ur Nations Leagues högsta division.

Men bakom besvikelsen och bedrövelsen fanns ett gryende insikt. Det var inte alls illa.

Såg vi rent av Janne Anderssons manskap under andra halvlek vika av på en ny väg?

– Jag har tjatat om det i fyra år. Det vi kan göra i landslaget är att förvalta det som sker i klubblagen. Vi har ett antal nya spelare som är med och hugger. Då gäller det att paketera ihop det till ett sätt att spela, säger Janne Andersson och fortsätter:

– Jag vill i grunden att vi spelar en offensiv fotboll. Jag vill att vi ska vara med och föra matcher. Sen är jag inte så naiv att jag tror att vi kan göra det mot de bästa länderna i världen, men att vi ska vara med som i matchen idag är jag helt övertygad om. Den utvecklingen hoppas jag fortsätta att se när vi möter de här bästa nationerna. Vi kan faktiskt ha ett eget spel mot de främsta nationerna. Vi ska inte vara nöjda med att bara försvara oss, säger Janne Andersson.

”Tycker att vi gjorde det riktigt bra”

Frågan inför matchen var om Janne Andersson skulle välja Dejan Kulusevski eller Viktor Claesson. Varför inte båda när det behövs, tänkte förbundskapten och lyfte in Claesson på topp och behöll Kulusevski på plan.

Sverige spelade stundtals med utmanande Dejan Kulusevski, en flytande Emil Forsberg, en dynamisk Viktor Claesson riktigt, riktigt bra.

– Då ser vi ut som ett fotbollslag som kan spela fotboll. I första halvlek gjorde vi inte riktigt det. Det är det vi ska ta med oss framförallt, konstaterar Emil Forsberg.

Är det ett vägskäl för det här landslaget?

– Ja, men vi känner varandra sedan länge nu. Det handlar om att sätta varandra i situationer där man gör sin medspelare bättre. Jag tycker att vi gjorde det idag i andra halvlek, säger Emil Forsberg.

Den positiva bild av andra halvlek delade även Dejan Kulusevski, när han anslöt till pressrummet. Laget kommer att ta steg och i framtiden gå in i matcherna annorlunda än vad som var fallet mot Kroatien.

– Det tar tid, det är inte så att man kommer in och går in hundra procent i varje duell. Det är inte så lätt. Men det är klart att det ska inte ta 45 minuter, det är för lång tid. Vi måste kanske dit lite snabbare, säger han.

Saknar det här landslaget modet att spela ut?

– Vi försöker. Innan matchen går vi in med bra energi. Vissa glömmer att det är Kroatien, som kom tvåa i vinter och har Modric som spelar. Det är ett fantastiskt lag, det är inte så lätt. Men vi kanske måste ha mer energi, gå in mer i duellerna i första, pusha varandra lite mer, men det kommer. Det är ändå nya spelare, det kommer ta tid men det kommer att bli grymt, säger Dejan Kulusevski och menar att effekten kan komma till EM.

– Vi har mött Frankrike, Portugal och Kroatien. Det säger sig självt, det är de tre bästa landslagen i världen. Vi gör vårt bästa, om vi inte vinner är det inga problem, så länge vi gör vårt bästa. Jag tycker att vi var bättre än Kroatien i hela andra halvlek, men vi lär oss. Förlora vill ingen. Men vi är positiva. Vi ser ser vilka steg vi tar, vi ser vilken fotboll vi spelar idag, säger han.

Laddar ...
Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.