Travlegendaren drabbad av cancer

Elitloppsvinnaren Thomas Nilsson: ”Just nu mår jag bra”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: TR BILD
Sagohästen Legolas tillsammans med Thomas Nilsson under dennes avtackning

TRAV

Travlegendaren Thomas Nilsson, 73, har drabbats av cancer.

Elitloppsvinnaren bakom Mack Lobell och kusken till sagohästen Legolas håller ändå gott mod.

– Jag är en sån person som inte oroar mig så mycket för saker, säger han till Trav365.

73-årige Thomas Nilsson skrev in sig i historieböckerna förevigt när han vann Elitloppet med Mack Lobell på Solvalla 1990. Han förknippades dock stor del av karriären med kusken bakom sagohästen Legolas. Duon vann bland annat Åby Stora Pris tillsammans 1983.

Efter travkarriären figurerade Thomas Nilsson som en folkkär expert i TV4:s travsändningar.

Nu har den 73-årige travlegendaren, som vunnit 1 493 travlopp, drabbats av cancer.

– Sedan en tid tillbaka äter jag mediciner som bromsar sjukdomsförloppet. Det är skelettcancer (myelom) och i dag finns inget botemedel. Det sitter i benmärgen och för mig började det med att jag fick ont i revbenen. Bromsmedicinerna är mycket effektiva och jag lever ett bra liv i dag. Jag känner mig inte ens sjuk och det är ingen stor grej för mig, säger han till Trav365.

”Tittar hellre framåt”

Hur mår du i dag och hur påverkar sjukdomen dig?

– Just nu mår jag bra och jag var ute på en promenad för en stund sedan och jag tror hunden blev tröttare än jag. Jag tar mina mediciner och besöker min läkare regelbundet. Min och min doktors samtal handlar just nu mest om annat än min cancer. Det är inget jag egentligen tänker så mycket på.

Hur ser prognosen ut och hur ser du på framtiden?

– Jag är en sån person som inte oroar mig så mycket för saker. Jag tittar hellre framåt än tillbaka. Det är i nuläget inte förknippat med någon ångest eller stora problem för mig. Jag har även flera andra sjukdomar som kol och problem med pumpen men jag försöker se det positivt.

– Jag har levt ett bra liv och har en fantastisk familj. Jag sa lite på skämt och lite på allvar tidigare att jag ville uppleva utgången av USA:s valkampanj. Jag är väldigt politiskt intresserad och nu vet vi hur det gick. Mitt nästa delmål får vara att uppleva det svenska riksdagsvalet 2022.

Delägare i travhäst

Thomas Nilsson är även tillbaka som hästägare i svensk travsport. Han är delägare i den treårige valacken Digital Eye som tränas av Björn Goop.

– Nyligen fick jag möjligheten att gå in i travsporten igen. En mycket god vän till mig och familjen förlorade nyligen sin hund. Då han tidigare varit hästägare bestämde han sig för att han ville återuppta det. Han frågade mig om jag visste någon som kunde passa. Jag kollade med bland andra Stefan Melander och till sist föll valet på den treårige valacken Digital Eye, säger Thomas Nilsson och fortsätter:

– Han har gjort en start för oss och tränas av Björn Goop. Jag tror han kan bli rätt så bra, men det är inte främst av den anledningen som jag går in i hästägandet, utan det är för gemenskapen. Att kunna umgås och följa hästen betyder mycket för mig.

På lördag hyllas sagohästen Legolas genom V75-loppet ”Legolas Minne”. Här kan du läsa Trav365:s stora intervju med Thomas Nilsson om bästa minnena.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN