CJ Björk: Inte för tidigt att lyfta Seattle till slutspel

Av: Carl-Johan Björk

Publicerad:

Sedan Pete Carroll slängt sin gamla snuttefilt, kan Russell Wilson flyga mot slutspel.

Äntligen drömmer Seattle Seahawks om Super Bowl igen.

Seattle Seahawks har under säsongens två första veckor visat att de är ett av de lag som kommer vara högst delaktiga i slutspelet.

Tycker du det är för tidigt att utnämna ett slutspelslag? Inte om du ser till hur Seahawks har spelat hittills.

Äntligen har head coach Pete Carroll släppt taget om sin snuttefilt springspelet, och gett quarterbacken Russell Wilson möjligheten leverera pricksäkra passar redan från första minuten.

”Bästa sättet att inte tabba sig”

Stora spel hör dock till vanligheterna för Wilson. Han har under de senaste åtta åren bjudit oss på flertalet minnesvärde comebacker i den fjärde kvarten, och var en stor anledning till att Seattle vann sin första Super Bowl genom tiderna säsongen 2013. Och det är just dessa comebacker som är det första jag kommer att tänka på när jag hör Russells namn. Vilka är följden av att hans lag spelat väldigt konservativt i matchens första tre kvartar, för att sedan be Wilson att rädda upp situationen i slutet av matchen, om man nu råkat hamna på efterkälken efter den springspel-tunga starten.

Faktum är att sedan Wilson tog över som QB i Seattle 2012 så har de kallat springspel hela 42,7 procent av gångerna. Detta är ligaledande sammantaget under denna tidsperiod. Carroll har själv sagt att han älskar springspelet, för att “det är det bästa sättet att inte tabba sig”.

Foto: Curtis Compton / TT NYHETSBYRÅN

Med det sagt så ska vi ta med oss att Seahawks har varit ett av ligans bästa lag under denna tid, och lag som vinner har en tendens att luta sig mot springspelet när de väl är i ledning.

Under augusti månad så sa Wilson till media att han vore mer än glad om de kunde börja passa mer i matchens tidigare skeden, och att han gärna ser att de är lika innovativa med valen av spel redan i början av matchen . Carroll och anfallskoordinatorn Brian Schottenheimer har uppenbarligen lyssnat. Sammantaget så har Seattle endast sprungit med bollen 33,3 procent i första kvarten hittills i år vilket är färre än 27 andra lag.

Kombinationen som blir utmaningen

De har alltså lagt bollen i händerna på Wilson tidigare än någonsin och det har gett resultat. Wilson är, hittills i år, den mest träffsäkra QB:n och har nått fram till sin mottagare hela 82,5 procent av gångerna som han droppar tillbaka till pass.

De wide receivers han har att tillgå är den evigt pålitliga Tyler Lockett och andra års-spelaren DK Metcalf. Den senare är den som har imponerat mest i år och svarat för en tydlig förbättring om vi jämför med förra säsongen. Metcalf fick vinnaren av förra årets “defensive player of the year”, Patriots CB Stephon Gilmore, att stundtals se helt bortspelad ut under föregående spelvecka.

Även om det var Seahawks försvar som till slut satte stopp för New England Patriots anfall med Cam Newton i spetsen, så kämpade inte Seattle för att komma ikapp utan spelade istället för att hålla ledningen, detta tack vare den nyfunna strategin. 

Kombination av att ge Wilson mer utrymme att passa bollen under matchens tidiga skede samt Metcalfs WR-spel kommer bli en stor utmaning för kommande motståndare.

Tuff match väntar

Härnäst är det Dallas Cowboys tur att gästa Seattle ikväll. Dallas visade prov på tuffhet förra veckan mot Atlanta Falcons då de snickrade ihop en comeback värdig Seattle och Russell Wilson.

Cowboys som numera leds av den gamla Green Bay Packers-tränaren Mike McCarthy, har en tuff uppgift ikväll även om de slipper Seahawks högljudda och trogna fans. De kommer få det tufft att stoppa Seahawks passattack, och detta blir helt klart en kraftmätning gällande hur landet ligger i NFC.

Utöver ett hett anfall så kommer Dallas även gå upp emot ett av försäsongens tyngsta förvärv nämligen försvarsbacken Jamal Adams.

Seahawks bytte till sig Adams från Jets för två framtida första runde-val. Och produktionen har inte dröjt då Adams leder laget med 22 tacklingar och 2 QB-sacks. För att ge extra krydda till mötet så var Cowboys ett av de lag Adams gärna hade blivit trejdad till. Adams är nämligen uppvuxen i just Dallas men var under sin uppväxt NY Giants-fan, Cowboys divisionsrival. Detta på grund av att hans pappa spelade för Giants (1985-1989). En stor personlig prägel kan ge försvarsdominanten extra motivation till kvällens holmgång.

Publicerad:

LÄS VIDARE