Charlotte Kalla efter dramatiken i Ruka

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Mitt i återhämtningen från covid-19 fick Charlotte Kalla följa världscuppremiären i Ruka från soffan.

Där fick hon se flera pallplatser, fall – och irriterad stämning i egna laget.

– Vi har jobbat jättemycket tillsammans med hur en bra lagkamrat ska agera, säger hon.

Planen var att nykalibrerad träning skulle göra Charlotte Kalla till en toppaspirant igen i årets världscup.

Men alla planer på skidtävlingar lades på is den 11 november när hon tog emot sitt positiva covid-19-provsvar.

Därefter 14 dagar helt utan träning och sedan en långsam stegring som just nu innebär att hon i helgen kört ett första lite tuffare tröskelpass på rullband.

– Det kändes som ett fint pass och som att jag hade mycket energi resten av dagen. Jag är inte direkt nedtränad nu, säger hon på telefon i bilen på väg till fjällen och första snöpassen på drygt tre veckor.

”Jobbat jättemycket med det”

I stället fick hon följa den dramatiska världscuppremiären från Ruka i tv-soffan. Och det fanns pulshöjande stunder även där.

– Det var jättekul att se svenska framgångarna i helgen, det var en magisk sporthelg med både längd och skidskytte.

Allra mest drama bjöd söndagens jaktstart i Ruka på där ett fall utanför bild förstörde dagen för Linn Svahn och Maja Dahlqvist och fick den förstnämnda att öppet kritisera Ebba Andersson och peka ut henne som ansvarig för kraschen.

– Det är trist med masstarter när det blir trångt i spåret men jag har inte pratat med varken Ebba eller Linn så jag vill inte kommentera händelsen, säger Charlotte Kalla.

Däremot är hon tydlig med att laget pratat mycket om hur man ska agera som grupp.

– Det är något vi har jobbat jättemycket med ända sedan vi samlades i Östersund i juni. Det har varit bra diskussioner där vi jobbat mycket med vad vi står för, vad vi vill vara och hur en bra lagkamrat ska agera. Vi har pratat även om flera konkreta situationer och det kommer vi fortsätta göra också, säger hon.

”Tagit tag i det direkt”

Utifrån det, tycker du att man agerat som ni kommit överens om nu?

– Det är jättesvårt att förutspå alla situationer när man inte varit i dom tidigare. Hamnar vi där igen tror jag alla hunnit bearbeta det mer var och en.

När du ansluter till laget igen, tror du det kommer vara frostig stämning?

– Jag upplever det som att när vi haft heta diskussioner tidigare så har vi tagit tag i det direkt och jag tänker att man inte sopat det här under mattan heller (något svenska laget inte heller gjorde red. anm.), säger Charlotte Kalla.

Själv vet hon inte när nästa tävling blir av. Davos kommer snabbt på och därefter väntar en sprinthelg i Dresden innan Tour de Ski sannolikt är nästa stopp för världscupen.

Är Tour de Ski en målbild?

– Jag har VM som målbild, sen får vi se hur vägen dit ser ut.

Publicerad:

LÄS VIDARE