ÅSIKT

Ett hållbart paket – om en uppfuckad planet

Julserie – boktips till en blivande president

avLinn Ogelid

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jag vill inte låta neggig, men världen är på väg att gå under. Snabbare än vi tror.

Foto: Emil Malmborg
Therese Uddenfeldt, författare till ”Gratislunchen”.

Vi har fuckat upp hela klimatet genom att pumpa upp olja som legat fridfullt i marken i miljontals år och använt upp den i rasande fart. Och trots att vi vet att jordens medeltemperatur bara ökar och Arktis nu är 20 (!) grader varmare än normalt, fortsätter vi bara köra på.

Oljan har gett oss människor enorm frihet – utan att vi gett så mycket tillbaka. Vi är inne i historiens största gratislunch. Hela vårt moderna samhälle och ekonomi är beroende av olja. Och snart tar den slut.

Det är en ekvation som inte går ihop. Du, Donald Trump, världens mäktigaste man, borde göra något. Du kan börja med att läsa Gratislunchen av Therese Uddenfeldt. Då får du veta hur vårt oljeberoende hänger ihop med ekonomin. Men framför allt: varför allting har ett slut.

Uddenfeldt är smart. Hon har mycket snyggt varvat siffror och fakta med filosofi, konst och populärkultur. Ekonomi, kultur och klimat. Allt hänger ihop. Du kommer att lära dig mycket.

När du läst klart kommer du förhoppningsvis att få ångest. Över varenda onödig pryl du har hemma, varje bil du ser, alla flygresor du gör, varje julklapp du köper – allt det där krafset du köper för att stilla ett påhittat behov.

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Arktis