En vecka för tidigt

FOTBOLL

Vid alla helgons blodiga natt...vad var det som hände här nu då?

West Ham vann äntligen en match i Premier League.

Halloween en vecka för tidigt?

Foto: Reuters
Ett spöke? West Hams Teddy Sheringham jublar efter sitt mål mot Blackburn Rovers.

Gamla spöken har börjat rassla med kedjorna, det märktes när Västra Skinkan slog Blackburn med 2–1 i går, men det var väl inte riktigt så här det skulle gå till?

Efter en bra start på säsongen köptes de argentinska VM-spelarna Mascherano och Tevez in (under mystiska omständigheter) för att göra ett halvbra lag till nåt som kunde hota de stora, men det gick ju som det gick.

Blev alldeles skakis

Alan Pardews manskap kom av sig, tappade fokus, koncentration och kanske en smula i sammanhållning.

Inför mötet med Blackburn hade West Ham radat upp miserabla insatser och spelat åtta timmar utan att göra ett enda mål.

Däremellan: stryk av Chesterfield i ligacupen.

Därutöver: rykten om försäljning av klubben och en ny manager vid namn Sven-Göran Eriksson.

Köpet av Mascherano och Tevez hade inte tillfört nånting – förutom galopperande förvirring och krossade illussioner.

Bobby Zamora blev plötsligt skakis i benen när det vankades en målchans (det satt fortfarande i på Upton Park i går), Marlon Harewood såg ut som en Shaquille O´Neal som aldrig sett en fotboll förr och West Ham glömde liksom bort sig självt och den fotboll som laget faktiskt var anpassat för.

När så Alan Pardew låg på stupstocken?...?ja, faktiskt redan begravd på de sparkade fotbollstränarnas mörka kyrkogård, hittade West Ham sin själ igen.

Utan varken Mascherano eller Tevez på planen och i avsaknad av storslagna drömmar började Londongänget spela den enkla, defensiva kontringsfotboll som funkade tidigare i höstas, under den tid då Alan Pardew kunde jobba i lugn och ro utan att någon utanför stans östra delar brydde sig.

Därmed blev det också plats på scen för en riktigt vandrande våldnad, gamle Ted Sheringham, som nu fick chansen från start.

Han nickade in 1–0 på samma självklara sätt som han en gång nickade in ett mål för Djurgården mot Tyresö i division I, och det var hans första ligamål som 40-åring.

Inte många människor i världen gör mål som 40-åringar i ett sammanhang som Premier League.

Teddy rasslade med sina rostiga kedjor denna Halloween-vecka, han vände sig till fansen och sjöng ”Femton gastar på död mans kista, hej och hå och en flaska rom” och haltade sen ut på kryckor med en papegoja på axeln.

Gud bevare Arsenal nästa helg, All Helgona, då Spöket på Canterville, Long John Silver och Ted Sheringham tänker pumpa ännu mer liv i West Ham.

Millimeter från sparken

Alan Pardew var ungefär en millimeter från att få sparken, men när han kom in på Upton Park möttes han av publikens jubel och ramsor som ”there’s only one Alan Pardew”, och efteråt erkände han:

– Jag är normalt en känslokall människa. Men när jag hörde fansen blev jag rörd.

Det var ingen strålande fotbollsshow det handlade om eftersom Blackburn var så blekt, men den kan ha blivit en vändning för det West Ham som gick från näst sista till 16:e plats i tabellen.

Vad gäller Blackburn för övrigt var det synd att Robbie Savage saknades. Hade sett fram emot hans möte med Lee Bowyer på mittfältet, det kunde ha blivit ett fotbollens griskrig utan like.

Wennman listar veckans...

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM