"Älgarna får rätt till slut"

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
James har plockat fram gitarren igen Foto: Martin Ekwall

James Hollingworth gjorde skivorna Djurens brevlåda och Barnlåtar och skrev på så sätt soundtracket till en hel generation sjuttiotalisters barndom. Nu, drygt trettio år senare, spelar han för utsålda hus.

- Det är jätteroligt. Det folk helst vill höra är Hur ska jag göra för att komma över vägen? och Älgarna demonsterar. Många gillar Fjärilslarvens sång, trots att det är en rätt okänd låt.

Vad är det de gillar med den?

- Den är så konstig, med textrader som "Jag är en liten fjärilslav som legat och förpuppat mig".

Vad är det för skillnad på att spela låtarna då och nu?

- Det är roligare att spela nu för publiken är mycket bredare. Föräldrarna som kommer med sina barn har ju växt upp med den här musiken så för dem blir det lite nostalgi. Det blir verkligen en familjeföreställning. Och för barnen är det häftigt att titta upp på mamma och pappa och se att de också kan låtarna.

Mot vad demonstrerar älgarna i dag?

- Det är samma problem då som nu. Människan lär sig aldrig. Men nu pratas det ju mycket om miljöfrågor så det kanske händer något. Älgarna får rätt till slut.

Hur kommer det sig att du sjunger de här låtarna igen efter så lång tid?

- Jag var borta från musiken i nästan 25 år och jobbade med annat. Men sen träffade jag kärleken och då började fantasin och musiklusten flöda. Nu har jag gjort en ny barnskiva ihop med Jojje Wadenius där låten Djuridik är med.

Vad handlar den om?

- Allt förtal som djuren utsätts för. Att man säger listig som en räv, äta som en häst och sånt. Djuren är så trötta på det där, förstår du.

Hur ser framtidsplanerna ut?

- Jag ska skriva nytt, kanske för yngre barn. Sen blir det en barnbok baserad på de gamla låttexterna som förhoppningsvis kommer ut till jul.

Vad ska vi som inte fick biljett till konserten i mars göra?

- Kom till Hågelbyparken i juli. Det blir jättehäftigt. Och det är utomhus, så då får alla plats.

Elvira S Barsotti,

Allt om Stockholm

Publicerad: