Alfons och Emma håller måttet

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Marie Tomicic betygsätter våra kära barnböcker

Marie Tomicic på Olika Förlag har gått igenom våra allra käraste barnböcker och sätter efter förlagets syn på genus, jämlikhet
och könsroller.

ALFONS ➕➕➕➕

Alfons får vara både stor och stark och liten och svag. Han är en reflekterande hjälte som inte vill slåss. I sin pappa har han en närvarande gränssättande förälder som klarar att erkänna sin egen ofullkomlighet.

Respekt.

EMMA ➕➕➕➕

Emmaböckerna är barn av sin tid. Det mjukismysiga 70-talets visioner om jämställdhet lyser starkt. Dagens indelning i tjejigt och killigt som pressar in våra barn i snäva stereotyper känns långt borta i Emmas värld.

Inspirerande.

BAMSE ➕➕

Att Bamse är stor och stark och snäll och omtänksam är bra men inte tillräckligt. Varför vacklar aldrig Bamse? Var är alla tjejer och varför framställs Lille Skutt med sin oro och försiktighet som mesig och småkorkad?

Skärpning.

PIPPI ➕➕➕

Pippi är med sitt mod, humor och starka självkänsla en härlig figur – hon får fem plus! Men den tidstypiska omgivningen - orolig hemmafru, myndig portföljpappa, duktig flicka och småbusig pojke drar dessvärre ned betyget rejält.

Gammalmodigt.

BARBAPAPPA ➕➕

Barbaflickorna frossar i musik, böcker och skönhet. Välsvarvade på nätta fötter står de ostadigare än sina coola bröder som ägnar sig åt vetenskap, hjältemod och djur. Inte ens Barbapappans rosa trikå kan väga upp dessa könsroller.

Synd på så fina figurer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN