Det skulle vara underbart att vinna EM på hemmaplan

Publicerad:
Uppdaterad:

Enkel seger tog Sverige till fjärde EM-finalen

Det svenska handbollslandslaget är klart för EM-final.

Sverige gjorde processen kort med Island och vann lätt med 33-22 (14-12). Fyrtio minuter tog det att få islänningarna på fall. De sista tjugo kunde svenskarna vila sig igenom.

Med vila menas då mentalt lugn och ro. Det kan behövas inför EM-finalen på söndagen, då en ny uppvarvning startar efter filen, müslin och frukostägget.

- Inget kunde passat oss bättre. Hårt arbete under fyrtio minuter, för det var hårt arbete även om det såg lätt ut. Sedan kunde vi slappna av. Fysiskt är det inte svårt, det är den psykiska anspänningen som är jobbig under matcherna, säger Staffan Olsson.

Han, liksom de andra, möttes av ett enormt jubel i Globen. Festen i Scandinavium har flyttat österut och fortsätter. Det kändes speciellt för Staffan Olsson, landslagets ende stockholmare.

Vår tur att vinna

Sverige har varit i EM-final fyra gånger av fem möjliga och vunnit guld 1994, 1998 och 2000.

- Det skulle vara underbart att vinna ett på hemmaplan, säger förbundskaptenen Bengt Johansson.

Var det bra att få Tyskland i finalen?

- Då kan inte killarna som spelar där till vardags i sina klubbar åka tillbaka och ha förlorat, säger Bengt Johanssons med glimten i ögat.

Översta steget på prispallen lockar efter finalförlusten i OS i Sydney och senast i VM i Paris.

- Man kan tycka att det är vår tur nu, men någon sådan rättvisa finns inte, säger ''Bengan'' som nu står med landslaget i den åttonde finalen i ett mästerskap sedan OS 1996.

Uppvisning i kreativ handboll

Det var över 14 000 i Globen som såg vart det barkade för Island när Staffan Olsson sköt in 17-13 fem minuter efter pausen. Det var andra gången i matchen som Sverige ledde med fyra mål.

Islänningarna orkade inte ta igen ett sådant stort underläge en gång till.

Före pausen var de på gång och hade 8-8 efter 18 minuter och 12-12 knappt två minuter innan den första halvleken var till ända.

- Vi lät islänningarna komma tillbaka i matchen för lätt. Det var lite nervöst, vi har ju en massa tidigare segrar mot dem och någon gång kommer förlusten, säger Bengt Johansson.

Men efter pausen blev det rena rama uppvisningen i kreativ handboll av svenskarna. Eftersom Peter Gentzel var lika lysande i målet - han tog över efter pausen - så kom många av målen när han räddat och startade snabba kontringar.

Bland annat tog Gentzel tre straffar. Han släppte bara tio bollar förbi sig, men räddade 14 skott.

Den unge om de ''gamle''

Men det fanns också delikata svenska kombinationer att njuta av. Sverige har betydligt mer av den varan än det rätt enkelspårigt spelande, men tappra isländska handbollslandslaget.

Man skulle kunna räkna upp varje spelare i det svenska laget. Framför allt var det fantastiskt att se hur veteranerna - Wislander, Staffan Olsson, Ola Lindgren och Magnus Andersson - lyste av energi och vinnarvilja.

Ska de fortsätta, eller inte? Det är den eviga frågan.

- Det vet de inte själva, det är nog ett svårt beslut för dem. Men jag tycker inte det finns någon anledning till att de ska lägga av i landslaget. De håller ett tag till, säger Johan Pettersson, 29 år och nio år yngre.

Med finalplatsen blev Sverige klart för VM i Portugal nästa år. Platsen i EM 2004 ordnades i och med semifinalplatsen.

Bo Harmby/TT

Publicerad: