– Du kommer bli uppäten levande

Läs Dan Glimnes teori

Efter att ha fått stå tillbaka under OS är nu pokersidan tillbaka, och ska blicka bort mot Asien.

Hongkong har länge varit en av mina favoritstäder, och sedan lite över ett år tillbaka finns det numera två pokerklubbar där. I förra veckan hade jag tillfälle att besöka den större av dem: Hong Kong Poker House, eller kort och gott HKPH, som ligger på adressen 49 Hollywood Road. Observera att du får gå ned ett litet stycke på en tvärgata för att hitta den diskreta entrén.

För att fungera legalt är HKPH en ren medlemsklubb: lägsta graden av medlemskap kostar 500 HKD per år (1 hongkongdollar är aningen mindre värd än 1 svensk krona), varvid första besöket är gratis medan varje följande besök kostar 250 HKD – men då ingår en omgång mat och dryck för den avgiften.

I gengäld tas ingen som helst rejk i spelet, utan varje pott går oavkortad till vinnaren. Det är dock kutym att man då och då dricksar dealern, om man tagit hem en större pott; men dricksandet förekommer betydligt mera sparsamt än på till exempel kasinona i Las Vegas.

Underskatta inte motståndet

HKPH erbjuder huvudsakligen no-limit hold’em cashgames, med mörkar på 10-20 respektive 25-50 HKD. Liksom i Macau är spelet generellt lösare än här i väst: förvånansvärt många är villiga att chansa på färg- och stegdrag, respektive lägger inte sitt toppar med medioker kicker i första taget. Trots genomsnittliga inköp på 100-150 x stora mörken, såg jag överraskande många all-ins den kväll jag spelade där. Räkna med åtskilliga utdragningar, men också med att få duktigt betalt de gånger då du träffar tungt, alternativt är villig att göra en bra marginell syn.

Och underskatta inte heller motståndet. Ett flertal utlänningar med god pokervana är medlemmar i HKPH, och de lokala spelarna har många gånger erfarenheter från USA och Storbritannien.

Totalintrycket av mitt besök på HKPH blev mycket positivt: en välskött klubb med vänlig och tillmötesgående personal, samt professionella dealers och trevliga och korrekta medspelare. Att jag dessutom gick med plus gjorde inte saken sämre ...

Men poker i all ära: Hongkongs brutalaste och högoktanigaste gamblingaction hittar du inne på mahjongklubbarna på Lockhart Road och Temple Street, där till och med genomsnittskinesen fruktar att sätta sin fot. Fundera inte ens för ett ögonblick på ett besök, om du bara är uppvuxen med mahjong som sällskapsspel; du kommer att bli uppäten levande. Men behärskar du ”street rules” och är upptränad till att hänga med i det blixtrande tempot, kan jag av erfarenhet garantera dig en adrenalinladdad upplevelse som saknar motstycke.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker