Glimne: Stjärnorna vill förbjuda solglasögon

SPORTBLADET

Läs Dan Glimnes krönika

Ska det vara tillåtet att ha solglasögon i livepoker?

Ännu en gång blossar debatten upp, nu initierad av världsstjärnan Daniel Negreanu som i sin blogg kallat dem för ”dåliga för poker på många nivåer”.

Han välkomnar också att man i PokerStars nya TV-satsning förbjudit spelarna att ha dylika attribut.

Negreanu får dessutom stöd från legendaren Doyle Brunson, som även han är emot solglasögon – och säger att de för en liten, liten minoritet underlättar fusk med märkta kort i poker.

Jag har den största respekt för bägge dessa gentlemän. Faktum är emellertid att börjar man med sådana beslut i poker, riskerar man att hamna i ett moras av snåriga regelverk.

När Chris Ferguson och Carlos Mortensen vann VM olika år, hade de visserligen inte solglasögon på sig i den avgörande handen – men väl en cowboyhatt respektive en tropikmössa, bägge neddragna så långt att ögonen i praktiken doldes för motståndaren. Se klippen på YouTube!

Och var drar vi till sist gränsen? Vid alltför tjocka bågar på vanliga glasögon? Kromatiska glasögon som blir några nyanser mörkare i starkt strålkastarljus? Tillåter vi solglasögon på en som kan uppvisa läkarintyg på att han är abnormt ljuskänslig? (Jag är faktiskt bekant med en sådan person.) Kvinnor vars långa och yviga hårsvall delvis kan skymma ansiktet? Tjocka helskägg som effektivt döljer muskelrörelser runt hakan och munnen? Polokragar som maskerar pulsslagen på halsen? Och ska det vara tillåtet, det som hände vid mitt bord i 2008 års VM: att en spelare helt begraver ansiktet i händerna efter att ha gått all-in?

I så fall borde man i jämlikhetens namn kräva att alla livepokerspelare ska vara slätrakade samt flintskalliga, på sin höjd ha ofärgade kontaktlinser, och inte får lyfta händerna ovanför tredje skjortknappen – vilket förstås är ogörligt.

Coolt med solglasögon?

Debatten om solglasögonens vara eller icke vara i livepoker får vi nog se återkomma då och då, men utöver åtgärder i enstaka TV-program tvivlar jag på att det blir mycket mer än så av den.

Dessutom hyser jag faktiskt åsikten att poker behöver sina ”coolhetsmarkörer”, för att slå vakt om den rebelliska mediastatus det har uppnått. Visuella attribut påverkar oss, medvetet som undermedvetet; låt vara att de sedan också kan ha en praktisk funktion. Svarteloxerade titanklubbor, grymma störthjälmar och stajlade löpardräkter som under OS-finalen sitter som en andra hud bidrar till att höja statusen på golf, roadracing och 100 meter. Sådant gör sig helt enkelt bra på TV, liksom solglasögon på pokerspelare som vid finalbordet gör upp om miljonbelopp, i detta tidevarv där tittarsiffror styr och image räknas fett.

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker