Oljeutsläppen ökar med ny metod

Publicerad:
Uppdaterad:

Chicago. BP:s nya försök att täta läckan i Mexikanska golfen kan i stället öka oljeutsläppet i havet med upp till 20 procent, enligt Vita huset. Utsläppet betraktas redan som den värsta miljökatastrofen i USA:s historia.

President Barack Obama fick information om BP:s nya strategi av sina medarbetare på söndagen. Sedan det förra försöket med "top kill" misslyckats ska bolaget inleda arbetet med att kapa det havererade röret på 1,5 kilometers djup på måndagen eller tisdagen, enligt Vita husets talesman Robert Gibbs.

Samtidigt trefaldiga regeringen sina saneringsinsatser. Oljan, som nått känsliga naturområden i Louisiana, Alabama och Mississippi, beräknas uppgå till 12 000-19 000 fat om dagen.

– Det är förmodligen den största miljökatastrofen vi någonsin haft i det här landet, säger Vita huset-rådgivaren Carol Browner.

Presidenten utsätts nu för växande kritik för att ha agerat för sent.

– Jag håller Obama ansvarig för att inte ha tvingat BP att stå upp och se oss i ögonen och fixa det här, säger Dean Blanchard som talade vid ett protestmöte i New Orleans i söndags.

BP:s experter räknar med att kunna kapa röret ovanför oljekällan med hjälp av undervattensrobotar. Målet är att sedan placera en anordning (LMRP Cap) så att den passar anläggningen på botten (Bop Stack) som ansluter till källan. Därefter kan olja eventuellt ledas upp till ett tankerfartyg.

Något liknande har aldrig genomförts på så stort djup, och BP:s vd Tony Hayward medger att "det inte råder något tvivel" om att de två avlastningshål som borras i havsbottnen för att minska på trycket i källan är den slutliga lösningen. Men dessa väntas vara klara först i augusti.

TT-Reuters

Publicerad: