Dödades med tre knivhugg

Av: Kerstin Weigl, Kristina Edblom

Publicerad:
Uppdaterad:

Maritha, 52, polisanmälde sambon flera gånger – men inget hände

Den 20 september, drygt åtta månader innan Maritha Mäkelä, dödades med tre knivhugg i bröstet, berättade hon om sambons omfattande misshandel framför polisens videokamera.

levde med dödsångest Maritha Mäkeläs sambo slog och hotade henne med kniv. Hon anmälde honom tre gånger. Men polisen lade ner utredningarna på grund av bevissvårigheter. Maritha dog den 7 juni 2009 av tre knivhugg i bröstet.
Foto: Foto: PRIVAT
levde med dödsångest Maritha Mäkeläs sambo slog och hotade henne med kniv. Hon anmälde honom tre gånger. Men polisen lade ner utredningarna på grund av bevissvårigheter. Maritha dog den 7 juni 2009 av tre knivhugg i bröstet.

Det hade gått två dagar sedan han slagit henne till marken, satt sig över henne och matat knytnävslag mot hennes ansikte. Näsan och läpparna var svullna och såriga.

Redan dömd för dråp

Polisen hade hjälpt henne till lasarettet i Falun. Det var den tredje anmälan Maritha gjorde mot sin sambo. Hon berättade om alla gånger sambon slagit henne och hur han hotat henne med en kniv mot hjärtat och halsen. Det gav henne dödsångest, sa hon.

Ändå lades polisutredningen ner. Igen. På grund av bevissvårigheter, säger åklagaren Niclas Eltenius.

Varken polis eller åklagare visste att Marithas sambo hade dömts för dråp i Norge 20 år tidigare efter att ha strypt en kvinna.

Den sista anmälan gjordes 5 maj, bara veckor innan Maritha dödades. Den gången greps sambon, men släpptes dagen efter.

Återvände till mannen

Maritha återvände hela tiden till honom, drog tillbaka anmälningarna. Hon var rädd, men sa till barnen att hon älskade honom.

När Maritha var nykter var hon en kärleksfull och omtänksam person, de sex barnen betydde mycket för henne. Under tio år, när barnen var små, höll hon sig nykter. Då sjöng hon för dem varje kväll tills alla hade somnat.

Men missbruket kom och gick i hennes liv. I perioder gjorde det att hon förlorade kontakten med sin familj.

Maritha älskade kläder, skor och paljetter. Hon pysslade, stickade, målade och planterade blommor. Drömmen var en trädgård att odla i – och att bli drogfri.

Han fick sänkt straff

Polis och åklagare säger att de rannsakat sig själva. Med facit i hand önskar de att de handlagt den sista anmälan snabbare.

Sambon dömdes först till tio års fängelse för mord, men hovrätten ändrade rubriceringen till dråp och sänkte straffet till åtta år.

När videoförhöret med Maritha spelades upp i rätten fick han lämna salen, han orkade inte lyssna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN