Taktiken: ”Vi kör så länge lampan lyser”

Succétränaren berättar: Ledande i Europa på naturlig radioaktivitet • Dubbla chanser på V75 • Hatar open stretch • ”Kö till toaletterna”

Av: Charlie Hedstad

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Får Tony Löfqvist anledning att jubla igen?

Tony Löfqvist är ett känt namn i Europa när det gäller radioaktivitet – han är också en frispråkig och känslosam amatörtränare från Åby.

På lördag har succétränaren två hästar till start på V75.

– Vi sätter båda i spets och kör så länge lampan lyser, säger citatmaskinen Tony Löfqvist .

55-åriga Tony Löfqvist är amatörtränare på Åbytravet, med två hästar i träning. Han har fött upp och äger båda hästarna tillsammans med familjen.

På sidan om travet driver Tony och hans bror Gunnar ett företag som är ledande i Europa på att hitta naturlig radioaktivitet i mark och byggmaterial. Ett inte helt vanligt förekommande yrke.

– Nej, det är en ganska nischad affärsidé. Bara inom EU säljs det en miljard ton betong per år, som ska testas. Det är nya stenhårda regler.

Steget från radioaktiv strålning till travhästar har aldrig vart så naturligt. I helgen avgörs V75 på just Åbytravet och Tony Löfqvist startar båda sina hästar, 6 Vikings Preacher i V75–2 och 2 No Comment i V75–6.

– Ja det är 100 procent från stallet som deltar på V75, och båda två fick kanonlägen. Under sista jobbet i onsdags var båda två helt otroligt fina. Precis som det har varit sen vi bytte träningsanläggning och foder.

”Sur gammal gubbe”

Löfqvist tränar sina två hästar på Dunevad Travcamp utanför Göteborg.

– Det är fantastiskt ställe, vi har det sagolikt här nu med alla möjliga typer av träningsbanor. Vi har börjat variera med ridträning, jag har en tjej som hjälper till lite. Hästarna har sett den här vagnen och dragit runt på en sur gammal gubbe i flera år, så jag förstår att det är ett lyft för dem. Hästarna mår så jäkla bra nu.

Ordinarie kusk på båda hästarna är i de här sammanhangen relativt okända Anders Christiansson.

– Det är en gammal Åbykamrat till mig. Anders tränande mamman till No Comment och han har ställt upp för mig i ur och skur. Han hjälper mig med träningsjobben och hästarna går bra för han i loppen också så det är utmärkt.

Vad har du för träningsfilosofi?

– Det är fruktansvärt många mil i mina hästar, jag kör hellre långt och länge än att köra två snabbjobb i veckan. Jag har inte råd att toppa mina hästar så de går sönder, jag kan ligga på 90 procent. Jag har två hästar som jag vill ska vara friska och hela så länge som möjligt.

Han utvecklar:

– Stora tränarna har råd att toppa sina hästar i större utsträckning. Går en häst sönder så gör inte det något, då har dem hundra till.

”Skäms varje gång”

Vilken av hästarna har du störst förväntningar på?

– Jag hade förhoppningar om att Vikens Preacher var en häst för Derbyt, nu blev det inte så. Så jäkla dåliga de var efter vinnaren Who’s Who så hade han nog vart med långt framme. Han får visa det på lördag istället.

Båda hästarna är snabba från start och när båda fick bra startspår så var det inga större taktiska funderingar.

– Vi sätter båda i spets och kör så länge lampan lyser. Ska någon slå oss så är det utvändigt och då får de vara jäkligt bra.

Det finns ett extraspår på Åbys upplopp, rygg ledaren kan få chansen? 

– Jag hatar open stretchen. Jag har haft någon som vunnit där och jag skäms varje gång när mina hästar vinner via snålspåret. Tänk på det nästa gång, då hörs jag inte lika mycket i tv.

”Begravningsbyrå på travbanorna”

Tony har gjort sig känd i trav-tv för han visar mycket känslor under och efter loppen när hans hästar startar. Han ser ett samband med dalande publiksiffror. 

– Jag förstår inte det där, många står som fågelholkar efter loppen och man vet inte vad som har hänt. Vi måste sälja in travsporten på glädje och känslor – inte på pengar.

Och tillägger:

– Det är så mycket folk på vardagstravet så det är nästan kö till toaletterna – det är som en begravningsbyrå på travbanorna för tillfället, säger Tony ironiskt.

Han avslutar: 

– Vinner båda två får jag se om man överlever, man dör ju lycklig i vart fall. Det känns riktigt mumma inför lördag.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN