VIK polisanmäler André Deveaux

avJonathan Berntsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Professorn: ”Det är ett allvarligt brott, ett överfall”

Västerås polisanmäler André Deveaux efter överfallet på Per Helmersson.

Kanadensaren lär åtalas, enligt kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

– Det är ett allvarligt brott. Skulle jag ta en pinne och gå på någon jävel bakifrån blir jag åtalad för misshandel och det här är samma sak, säger han.

Foto: BILDBYRÅN

DOKUMENT: Historien om busen André Deveaux – skolad i filmen Slagskotts ”hemstad”

Det har varit starka reaktioner i Hockeysverige efter att filmen på Rögles André Deveauxs brutala hugg på Västerås lagkapten Per Helmersson kommit ut.

Många har krävt att händelsen ska tas upp av åklagare, däribland Per Helmersson som menar att Deveaux "borde låsas in".

Och nu polisanmäler Västerås 31-åringen.

– Det är en tydlig markering från vår sida att det här inte är okej. Någonstans måste gränsen dras, säger klubbens ordförande Johan Fägerblad.

Var i kontakt med Rögle

Han säger att Västerås ledare reagerade kraftigt på överfallet när det inträffade och att klubben funderade på att anmäla redan då, men saknade bildbevis.

– De var rejält upprörda. Vi var i kontakt med Rögle efter det och tog dem för givet att de inte skulle låta spelaren spela mer, men de reagerade inte. Jag hade hoppats att de skulle visa ledarskap, men den skammen får Rögle dras med.

– Hade André Deveaux haft gulsvart hade han aldrig mer spelat i VIK Hockey. Vi hade kastat ut honom direkt.

Rögles ordförande Håkan Eriksson slår dock ifrån sig.

– Jag pratade med deras klubbchef. Samtalet som vi har haft vill jag inte direkt ta detaljerna på, men de kan inte ställa krav på vilka som spelar i Rögle. De gillade inte händelsen, men då hade vi inte materialet vi har nu, säger han.

"Är ett överfall"

Jerzy Sarnecki, välkänd professor i kriminologi, ser allvarligt på det inträffade.

– Det är ett överfall. Det här var utanför matchen och då är det vanlig misshandel, man kan till och med fundera på om det inte är grov misshandel för att han använder ett tillhygge. Det måste prövas av åklagare, säger Sarnecki, och fortsätter:

– Bara för att man är hockeyspelare så har man inte andra regler än du och jag om man agerar utanför själva matchen. Det är ett allvarligt brott. Skulle jag ta en pinne och gå på nån jävel bakifrån blir jag åtalad för misshandel och det här är samma sak.

Är ovanligt

Om det går hela vägen till åtal tror inte Jerzy Sarnecki att André Deveaux kommer tilldömas fängelsestraff.

– Det är allvarligt, men så vitt jag förstår så rör det sig om en ostraffad person och man kan kanske tänka sig att det rör sig om någon sorts provokation. Det leder nog inte till fängelse, men ändå en påföljd.

Pengaböter?

– Tja, man kan till exempel tänka sig samhällstjänst. Jag vet inte riktigt.

Att händelser som inträffar i samband med idrottsevenemang går till vanlig domstol är ytterst ovanligt.

– Det tycker jag är helt rimligt, inom ramen för en match finns speciella regler och det är inget konstigt med det. Men det här var inte under matchen, utanför matchen gäller precis samma regler som på gatan och då ska det inte finnas några speciella undantag.

Rögle har meddelat att de sparkar André Deveaux.

DOKUMENT: André Deveaux – fostrad i filmen Slagskotts hemstad.

Publicerad: