Ökenrävens revansch

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tog in åtta minuter på världsmästaren

Foto: REUTERS

Efter elva segrar vill Stephane Peterhansel fortfarande vinna.

Och nu är han på gång.

Han tog in åtta minuter på en enda etapp.

Fransmannen är den största föraren i Dakarrallyts historia. Han har vunnit tävlingen på såväl mc som i bil och han har vunnit i både Afrika och Sydamerika, men i år har han inlett lite tveksamt.

Men vändningen kan ha kommit på den sjätte etappen.

Då körde deltagarna rallyts längsta etapp, 542 km, och sträckan gick upp för bergen kring en sjö i Bolivia. Som mest var förarna uppe på över 4200 meter, men största delen av etappen höll sig kring 3500 meter. Navigeringen var också något enklare än under maratonetappen och de tre ledande bilarna från Peugeot höll i hop till det återstod ungefär fem mil, då tappade Sebastien Loeb jämfört med Peterhansel och Carlos Sainz som gjorde upp om segern.

Andra segern

Peterhansel tog sin andra etappseger för i år och han tog in åtta minuter på Loeb som är niofaldig världsmästaren i rally. Loeb hade stora problem udner etappen. Dels fick han punktering och dels hade han problem med gaspedalen. Det gör att det nu är Stephane Peterhansel som leder tävlingen, även om han bara har 27 sekunders försprång.

– Vi tappade förstaplatsen, men det är en lång väg kvar och detta är ett problem som vi kommer att lösa, säger Loeb.

Peterhansel, Loeb och Sainz kör alla för Peugeot som har dominerat årets rally, MINI med bland annat fjolårssegraren Nasser Al Attiyah, Nani Roma och Orlando Terranova har inte alls kunnat konkurrera med den franska biltillverkaren och irritationen är stor inom X-Raidteamet.

– Det är helt otroligt. Jag har aldrig i hela mitt liv attackerat så hårt som jag gjorde i dag och ni får samma svar om ni frågar min kartläsare Matthieu. Vi gav mer än 100 procent, men vi har ingen chans mot Peugeot. Noll komma noll!, citeras Al Attiyah av motorsporttotal.

– Det är helt omöjligt att köra i kapp Peugeot om deras bilar inte får något problem. Problemet är att MINI inte har förbättrat sig.

Krock med ko

I MC-klassen tog Toby Pirce sin tredje etappseger för året, detta även om han hade problem med boskap på sträckan.

– Efter 22 km gick det ett gång kor genom sanden och jag fick köra åt sidan, men tyvärr så krockade jag med en. Det var inte direkt någon perfekt start på dagen, säger Price.

- Men därefter gick det bra, jag gjorde inga missar och det var en tuff kamp ända in i mål-

Paulo Goncalves, som var trea i mål, leder tävlingen.

Publicerad: