Boräntan kan bli ännu lägre

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Bästa nivån på över 50 år

Boräntorna slår nya rekord.

I går nådde de den lägsta nivån på över 50 år.

Men tänk efter före om du vill binda huslånet - de kan falla ÄNNU mer, tror Aftonbladets experter.

tjockare plånbok Boräntorna är rekordlåga, och nu gäller det att utnyttja det på bästa sätt. Experterna spår att de fortsätter sjunka.
Foto: ANDREAS BARDELL
tjockare plånbok Boräntorna är rekordlåga, och nu gäller det att utnyttja det på bästa sätt. Experterna spår att de fortsätter sjunka.

Det råder guldtider för husköpare och husägare. Aldrig förr har boräntorna varit så låga som nu. I går sänkte låneinstitutet SBAB sin rörliga ränta med ytterligare 0,25 procentenheter - och fler banker följde genast efter.

- Eftersom Riksbanken förväntas sänka reporäntan sista mars har vi sänkt den rörliga räntan med lika mycket, säger Ann-Sofie Magnusson, privatekonom på Ikanobanken.

Håller i sig året ut

Den bakomliggande orsaken är den extremt låga inflationen - eller deflationen om man så vill. För en vecka sedan visade nya siffror från SCB att man snarast kan tala om fallande priser just nu. Trenden med låga boräntor lär således hålla i sig, i alla fall till årets slut.

- Och de kan till och med gå ner ytterligare, säger Anders Andersson, förlagschef Privata Affärer.

Han anser därför att rörliga räntor är det bästa för den som har is i magen.

- Är man en gambler kan man vänta. Har du stora lån - bind hälften och ha hälften rörligt, råder han.

Vinner på rörligt

Annika Creutzer, privatekonom vid Skandiabanken, delar tron på att räntorna kan sjunka ytterligare under året. Hon förespråkar helt rörliga lån.

- Vinnarna sedan 1992 har varit de som valt rörlig ränta. De fasta boräntorna har så gott som hela tiden legat högre, säger hon.

Ann-Sofie Magnusson tipsar de som har rörlig ränta eller kort bindningstid att spara till framtida höjningar.

- Sätter du in 60 kronor i månaden per lånade hundra tusen så vänjer du dig vid en räntekostnad som är högre än i dag, säger hon.

Sara Milstead

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN