FN på väg till Nordkorea – medan risken för krig ”ökar varje dag”

avStaffan Dickson

Risken för krig mot Nordkorea ökar varje dag, säger Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster.

Republikanske senatorn Lindsey Graham tycker att det är dags att anhöriga till amerikanska soldater flygs hem från Sydkorea.

Nu är FN-toppen Jeffrey Feltman på väg till Nordkorea – efter att ha bjudits in av Kim Jong-Uns regim.

1 av 5 | Foto: KCNA/AFP
Bilden på raketuppskjutningen den 29 november.

Under hösten har Donald Trump och Kim Jong-Un turats om att hota och förolämpa varandra.

Ibland har det varit på en ren sandlådenivå – som när Kim Jong-Un kallat Trump för en mentalt störd gamling och Trump svarat med att beskriva Kim Jong-Un som kort och tjock.

Andra gånger har ordväxlingarna varit betydligt mer oroväckande – som när Donald Trump hotat att förgöra Nordkorea och sagt att landet kommer att få möta ”eld och raseri” om kärnvapenprovokationerna inte upphör.

Det finns dock en ståndpunkt som Donald Trump och Kim Jong-Un verkar vara överens om – att risken för krig mellan länderna är överhängande.

”Största omedelbara hotet”

I helgen kommenterade Nordkorea USA:s och Sydkoreas pågående militärövning med följande ord:

"Det är en öppen och fullständig provokation mot DPRK (Nordkorea) som kan leda till ett kärnvapenkrig vilket ögonblick som helst", skriver det kommunistiska partiorganet Rodong i en ledartext.

På andra sidan Stilla havet sa Donald Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster i helgen att Nordkorea utgör ”det största omedelbara hotet mot USA” och att risken för ett krig mot landet är stor.

– Jag anser att den ökar varje dag, vilket innebär att vi är pressade att hitta en lösning på problemet.

”Galet att skicka makar och barn”

Även den republikanske senatorn Lindsey Graham oroas av utvecklingen kring Koreahalvön. Graham, som är medlem av senatens försvarskommitté, säger till tv-kanalen CBS att det är dags att börja skicka hem medföljande anhöriga till amerikanska soldater som är stationerade i Sydkorea. Han kommer även uppmana Pentagon att sluta skicka fler anhöriga till Sydkorea, säger han i samma intervju.

– Sydkorea borde vara en tjänstgöring utan medföljande. Det är galet att skicka makar och barn till Sydkorea, givet Nordkoreas provokationer. Så jag vill att de ska sluta skicka anhöriga, och jag tycker att det är dags att börja flytta hem amerikanska anhöriga från Sydkorea.

I Sydkorea finns omkring 28 500 amerikanska trupper, enligt nyhetsbyrån AP.

Oklart med Kim Jong-Un-möte

Under tisdagen anländer FN:s ansvarige för politiska frågor, amerikanen Jeffrey Feltman, till Nordkorea efter att organisationen fått en inbjudan från diktatorn Kim Jong-Uns regim.

I Pyongyang ska Feltman träffa Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho, en viceminister, diplomater samt FN-personal och diskutera många frågor av "ömsesidigt intresse", uppger FN-talespersonen Stéphane Dujarric enligt AP. Ett möjligt diskussionsämne skulle kunna vara FN:s resolutioner som förbjuder Nordkoreas kärnvapentest och uppskjutningar av ballistiska robotar.

Det är oklart om Jeffrey Feltman under sina fyra dagar i Nordkorea ska träffa Kim Jong-Un. Stéphane Dujarric vill inte heller säga om Feltman ska förbereda ett besök i Nordkorea av FN-chefen António Guterres.