Mejla

Wolfgang Hansson

Kränkningen ett budskap från Putin

Publicerad:
Uppdaterad:

När ryska stridsflygplan kränker svenskt luftrum så är det inte av misstag eller för att piloten känner för att ta en liten extra sväng över Öland och titta på sandstränderna.
Kränkningen är ett budskap till Sverige från Putin.

Några dagar efter midsommar träffade jag Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev för en längre intervju. En trevlig och jovialisk herre. Men när vi kom in på Sveriges förhållande till Nato så blev ansiktet stramt och tonen allvarlig.
Det var när jag frågade vad som skulle hända om Sverige blev medlem av Nato.
Tatarintsevs svar löd i kortversion:
– Om det sker innebär det stora geostrategiska förändringar i Norden som skulle påverka hur Ryssland handlar. Genom att vara alliansfritt ger Sverige ett väsentligt bidrag till att upprätthålla status quo i Europa och Rysslands närområde. Något vi uppskattar.
Ett klart och tydligt besked från den av Putin nytillsatte ambassadören.

Tatarintsev hade definitivt inte gillat vad jag för två veckor sedan bevittnade på Natos toppmöte i Wales. I en stor lokal med ett upplyst Natomärke i mitten togs Sverige in i en exklusiv klubb av Natos 28 försvarsministrar. En klubb av fem länder som anses så viktiga för Nato att de får ett skräddarsytt samarbete med militäralliansen. Det så kallade guldkortet är så nära ett medlemskap man kan komma utan att bli medlem.
Försvarsminister Karin Enström såg väldigt nöjd ut när hon konverserade Storbritanniens försvarsminister som hon satt intill.
Veckan innan skrev regeringen på ett värdlandsavtal med Nato som ger alliansen rätt att skicka trupper till Sverige. Främst för att öva men även i en krigssituation. Villkoret är att det sker på Sveriges begäran.
Dessa två händelser har givetvis noterats på högsta nivå i Moskva och är något president Putin djupt ogillar.

Den senaste kränkningen av svenskt luftrum - som Bildt beskriver som den värsta under hans tid som utrikesminister och som för tankarna till 1980-talets ubåtskränkningar - är ett budskap från Kreml till Sverige.
Ett budskap som troligen lyder: Sluta flirta med Nato och tänk framförallt inte tanken på att bli fullvärdiga medlemmar.
Putin har givetvis noterat att flera svenska politiker efter annekteringen av Krim öppet uttalat åsikten att det är dags för Sverige att ta steget fullt ut och bli medlem av Nato.
Finland var ett av de andra länderna som vid mötet i Wales fick guldkort av Nato. Även Finland har den senaste veckan fått sitt luftrum kränkt upprepade gånger av Ryssland.

Givetvis kan man tänka sig att kränkningen mot Sverige "bara" var ett sätt för Ryssland att testa den svenska beredskapen eller att med sin aggressiva handling visa att Ryssland är tillbaka som militär stormakt.
Men i det kraftigt förändrade säkerhetspolitiska läget som råder efter Rysslands invasion av Ukraina så lutar det åt att den förklaringen inte räcker.
Det finns inga skäl för Sverige att frukta en attack från vår östliga stormakt. Men oron minskar inte precis när Putin i samtal med Ukrainas president uppges ha sagt att han kan ta Tallinn, Riga, Vilnius, Warszawa och Bukarest på 48 timmar.
Om han vill.
Han nämnde i alla fall inte Stockholm.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: