Linnea, 18: Blev GHB-drogad på krogen

avIda Gustafsson

1 av 3

Linnea Hägglund gick ut på Harrys i Örnsköldsvik för att fira Halloween.

Trots att hon bara drack vatten på krogen slutade kvällen på akuten – hon drogades med GHB.

– Jag blev bara tyngre och tyngre i huvudet, säger hon.

Linnea Hägglund går till vardags på Fjällgymnasiet i Åsarna i Jämtland där hon läser en utbildning med längdskideprofil. Under höstlovet var hon hemma i Örnsköldsvik och precis som många andra klädde hon ut sig för att fira Halloween.

Men det som skulle bli en kul utekväll med kompisarna slutade på akuten. Linnea drogades med GHB.

Fick minnesluckor

Kvällen började med att hon gjorde sig i ordning med kompisarna och att de slöt upp med några fler för en förfest. Sedan drog de ut på Harrys i centrala Örnsköldsvik.

– Jag köpte inget att dricka, jag tyckte att det var tillräckligt så jag drack vatten i stället för att försöka nyktra till. Det funkade jättebra fram till klockan 01.00, berättar hon.

I stället för alkohol drack hon tre glas vatten under kvällen som hon beställde i baren. När hon vid 01-tiden stod och väntade på ett glas vatten med en kompis kände hon sig konstig.

– Jag blev bara tyngre och tyngre i huvudet. Jag fick svårare och svårare att hålla balansen och stå upp, säger hon.

Sen minns hon inte vad som hände. Nästa minnesbild är att en kompis tagit med henne på toaletten. Sedan minns hon att hon sitter utanför klubben med krogvakterna. De hade burit ut henne i tron om att hon var för full.

Men själv kunde hon inte säga att hon bara druckit vatten de senaste timmarna. Hon var så avdomnad att hon inte fick fram ett ord.

”Måste hällt det i glaset”

Men hennes kompisar hjälpte till och en kompis mamma skjutsade henne till akuten. Där visade ett urinprov på rester av GHB.

– Jag har försökt lista ut när jag fick i mig det och eftersom jag bara drack vatten måste det har varit någon som hällde det i mitt glas. När jag väl hade fått mitt glas stod jag med det, jag lämnade inte det någonstans. Så det är möjligt att någon hällt i något när jag stod och pratade och kanske tittade bort och kanske jättesnabbt ha kunnat hälla i någonting, säger hon.

Att hon skulle fått i sig drogen på förfesten med kompisarna ser hon som högst osannolikt: 

– Det finns inte en chans i världen att de skulle ha gjort något sådant här.

Rädd för att gå ut igen

I måndags polisanmälde hon händelsen som polisen rubricerar som misshandel. Enligt polisen i Västernorrland var GHB en vanlig drog för ett tiotal år sedan, men att användandet av har klingat av de senaste åren.

För att berätta om vad som hänt och för att varna andra skrev Linnea om det i sin blogg.

– Mest av allt så är det fruktansvärt sjukt att man kan behandla någon annan så och vill se dem lida på det här sättet. Och jag funderar på vad det finns för baktankar, gör man det här för att man tycker att det är kul eller vill man utnyttja en på något vis? Jag känner att jag är rädd för om jag ska gå ut igen och när mina kompisar går ut, jag kommer att vara på helspänn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

GHB