Hansen: ”Jag tänker försvara guldet”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Mr Rallycross” om hemligheten bakom framgången: ”Tjänar på att vara feg”

Han har 14 EM-titlar.

Nu startar jakten på den 15:e.

– Jag tänker försvara guldet, men det blir svårt, säger Kenneth Hansen.

Den 48-årige rallycrossföraren har kört EM i 22 (!) år och avslutat 69 procent av loppen på prispallen. Han är Mr Rallycross och inför årets säsong är han lika laddad som vanligt.

– Det känns som vanligt, lite fjärilar i magen men det ska det göra, säger han.

– Vi satsar på säkra kort tekniskt sett, många startar säsongen med nyheter på bilarna men det försämrar tillförlitligheten.

”Tjänar på att vara feg”

Målet är självklart EM-titeln och det är segrarna som motiverar honom att fortsätta, år efter år.

– Jag har lärt mig med åren att man faktiskt tjänar på att vara lite feg. Jag är inte lika orädd och chansar inte för det håller inte i ett helt mästerskap. Jag kan känna själv att jag backar lite i vissa situationer men det lärde jag mig sedan jag kraschade rejält för två år sedan. Jag är lite fegare numera, men det är nyckeln till att vinna mästerskapet, säger han.

– Jag låter de yngre chansa så tar jag poängen.

I fjol vann han två av elva tävlingar i det enormt jämna mästerskapet och inför årets säsong förväntar sig både han och konkurrenterna ett minst lika jämnt mästerskap. För svensk del har förutom Kenneth Hansen även Mikael Jernberg och Andreas Eriksson förhoppningar om bra placeringar och sedan är den rutinerade norrmannen Ludvig Hunsbedt alltid en segerkandidat.

– Hunsbedt blir svår, sedan kommer det en ny finländare, Jussi Pinomäki, som vunnit i lägre klasser och säkerligen kan vara med i toppen.

”Aldrig trist”

– Möjligen kan Mikael hota också, vi får se om han växt till sig lite. Det handlar hela tiden om att hålla en väldigt hög lägsta nivå.

Ärligt talat, hur orkar du motivera dig år efter år?

– Det är lite svårare, men vi driver teamet och det är så mycket annat förutom att ratta bilen som ingår i detta och det är enormt kul att få vara med om alla olika steg. Det är aldrig trist att arbeta med utveckling, säger han.

– Sedan är det riktigt skoj att köra bilen också...

Så skoj att han är sugen på att ta sitt femtonde EM-guld den andra helgen i september.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport