Sopranos – vad hände sedan?

avAnna Westberg

Sopranerna Christopher (Michael Imperioli), Tony (James Gandolfini) Paulie (Tony Sirico) och Silvio (Steven van Zandt i Sopranos.

En sjunger italienska smörsånger, en annan tog livet av en känd skådis i direktsändning och en tredje planerar att öppna en vintagebutik i LA.

Vi kan nu berätta vad Tony Soprano, Jennifer Melphi, Paulie "Walnuts" Gaultieri och 13 andra karaktärer i mafiososerien har haft för sig sedan det sista avsnittet sändes i Sverige 21 oktober 2007.

Sex säsonger med totalt 86 avsnitt av Sopranso producerades och det sista avsnittet av den HBO-producerade serien sändes i USA 10 juni 2007.

Den 10 januari 1999 hade serien premiär och den fick omedelbart stor uppmärksamhet. Redan från säsong ett blev James Gandolfini, Edie Falco och de andra skådespelarna dränkta i nomineringar och priser och totalt har serien vunnit fem Golden Globe-statyetter, 21 Emmy-priser, en mängd andra utmärkelser och hundratals nomineringar.

Dubbla liv

Serien kretsar kring maffiabossen Tony Soprano, som styr sin verksamhet bestående av organiserad brottslighet förtäckt som konsultfirma inom avfallshantering. Serien handlar till stor del om hur Tony Soprano hanterar pressen att möta de motstridiga kraven från sina båda familjer, den kriminella och den privata. Serien är mycket tematisk och subtil, och har många psykologiska aspekter; drömmar, existentiell ångest och filosofi är återkommande ämnen.

En Sopranosfilm?

Ända sedan det sista avsnittet av sändes har snacket gått bland miljontals fans världen över: dog Tony Soprano verkligen i den sista scenen? Dog Silvio Dante? Och var det här det sista avsnittet av den populära maffiaserien? På nätet går nu rykten om att David Chase, seriens upphovsman, ska skriva på ett manus till en Sopranosfilm. Men om - och när - en sådan skulle bli av verkar det inte vara någon som vet.
 

Läs vad James Gandolfini, Jamie-Lynn Siegler, Tony Sirico och de andra skådisarna har haft för sig sedan vi fick säga hej då till gangsterserien. För den här gången.