Nu kommer mikrobloggarna

Av: Olle Kvarnsmyr

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ju kortare desto bättre

Mikrobloggarna har på en kort tid blivit det nya svarta. Nyhetshändelser som terroristattentatet i Bombay och jordbävningen i Skåne och många andra stora nyhetshändelser syntes först i mikrobloggtjänster.

Mikrobloggandet går ut på korta små meddelanden. Det kan vara statusmeddelande om vad du gör för tillfället, hur du mår eller små iaktagelser. Allt som oftast är det en gräns kring 200 tecken på det inlägg du skapar i en mikroblogg. I övrigt fungerar nästan alla mikrobloggar som en vanlig blogg, de har en vanlig länk och det går oftast att kommentera dem.

Inga grafiska element

Skillnaden mellan en vanlig blogg och en mikroblogg är att mikrobloggen visar ett flöde av händelser. T ex ”Jag är i Norge och solen skiner” eller ”Någon som vet vad Elvis heter i mellannamn?”. Mikrobloggen består alltså inte av en sida med bilder, rörligt material eller andra grafiska element. Den enda bilden som existerar på mikrobloggen är profilbilden.

Varför mikroblogga

Varför ska man då mikroblogga? Niklas Wolkert, 38 är ett stort fan av mikrobloggar. Han säger:

– Mikrobloggandet är mindre editoriellt och mer inofficiellt. Ibland kan en riktig blogg kännas lite väl genomtänkt. Bloggaren kan ha funderat i timmar på sitt inlägg. Ett inlägg i en mikroblogg består endast av en tanke som sänds rakt ut till alla som följer bloggen.

Desto fler destor roligare

Niklas startade sin mikroblogg ganska tidigt men det var först när han hade ett stort flöde av blogginlägg att följa som det blev roligt.

– Från början var det bara ett par stycken som mikrobloggade. Men för varje månad märker jag att fler och fler i min bekantskapskrets har börjat. Det intressanta är att få en kort uppdatering om vad folk pysslar med just nu och få en koppling till deras liv. Men det kan bli lite märkligt med all information. Häromdagen fick jag från en vän, via Twitter, realtidsuppdatering hur en bilkö i New York fortlöpte samtidigt som jag inte hade en aning om vad min fru eller barn höll på med, säger Niklas.

Mikrobloggar:

Twitter
Startade mikrobloggtrenden och börjar bli oerhört stor. Även känd för att vara Obamas favorit. Fungerar även bra som nyhetsförmedlare.

Jaiku
Finskutvecklad mikroblog som numera ägs av Google. Utvecklingen har stått still i nästan ett år och nyligen meddelade Google att de lägger ut Jaiku på Open Source. Med det menas att vem som helst kan fortsätta att utveckla den finska mikrobloggen. Jaiku är vanlig bland de som jobbar med it, reklam och pr.

Bloggy
Sprillans ny svensk tjänst med ambition att bli den största mikrobloggtjänsten i Sverige.

Mer om mikrobloggar:

Mikroblogg for dummies
Bloggaren "the real mymlan" har samansatt en pedagogisk och mycket bra genomgång om vad mikrobloggar är och skillnaden på de olika tjänsterna.

Kändisar som mikrobloggar:

John Cleese
Se vad john Cleese har på hjärnan just nu.

President Obama
Det ryktas om att Obamas mikrobloggandet betydde mycket för presidentkampanjen.

Britney Spear
Lär känna Britney lite närmare.

Arnold Swarzenegger
Arnold gillar att skryta på sin mikroblogg.

Publicerad: