Ytterligare tågbomb exploderade

Av: Erik Wiman, Kristina Ohlsson, Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Svår tågolycka i Ryssland – 39 döda

Foto: reuters

Minst 39 människor dödades när ett tåg på väg från Moskva till S:t Petersburg spårade ur på fredagen.

Enligt myndigheterna kan en bomb ha utlöst urspårningen.

Under röjningsarbetet på lördagen exploderade ytterligare en bomb – men ingen skadades.

Foto: AFP
Överlevande resenärer anländer till St Petersburg efter skräcknatten.

Bomben sprängdes på samma ställe som den misstänkta första – men den var inte lika kraftig, säger chefen för Rysslands statliga järnvägsoperatör till Sky News.

Det var i går kväll som en misstänkt bomb sprängdes under ett expresståg drygt 20 mil från Moskva.

Enligt Rysslands hälsominister Tatyana Golikova omkom minst 39 personer, 18 är saknade och 90 skadades på tåget med 661 passagarere.

En av passagerarna på det urspårade tåget berättar i rysk tv efter ankomsten i natt till S:t Petersburg om kaoset efter olyckan. De fyra bakersta vagnarna i ett av expresstågen mellan Rysslands två största städer spårade ur och de två sista välte vid halv tio-tiden på fredagskvällen.

– Ett hål, ungefär en meter i diameter, har hittats intill rälsen. Vittnen hörde en hög smäll före olyckan. Allt detta kan peka på ett möjligt terrordåd, sade en tjänsteman vid det ryska katastrofdepartementet.

Svenskt hårdrocksband

Nyhetsbyrån Interfax citerade en anonym poliskälla som sade:

– Vi har fått veta att detta kan ha varit en terrorhandling.

Säkerhetstjänsten har inlett en utredning.

Svenska hårdrocksbandet Pain of Salvation, som är aktuella i nästa års melodifestival, var på väg från Moskva till S:t Petersburg i går. De tog avgången efter det olycksdrabbade tåget.

– Helt plötsligt bara stannade tåget och vi fick reda på att vi kunde bli upp till tio timmar försenade, säger Daniel Gildenlöw, sångare och gitarrist.

Deras tåg dirigerades om för att undvika den kaotiska olycksplatsen.

Inga svenskar ombord

Flera hundra människor uppges ha befunnit sig ombord på Nevskij Express, som kommer upp i hastigheter på omkring 200 kilometer i timmen mellan Moskva och S:t Petersburg.

Svenska utrikesdepartementets pressjour att man på lördagseftermiddagen inte har fått in några uppgifter om att det funnits några svenskar på tåget. Men UD håller kontakt med den svenska ambassaden i Moskva.

I augusti 2007 spårade ett tåg ur på samma järnvägssträcka, omkring 15 mil närmare S:t Petersburg. 63 människor skadades. Även då hittades en bombkrater vid rälsen och vittnen talade om en kraftig explosion.

Publicerad: