Efter Aftonbladets granskning – i dag ställs vårdaren inför rätta

avAngelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

När Emma polisanmälde att hon hade utsatts för sexövergrepp inne på en psykiatrisk klinik togs hennes anmälan inte på allvar.

Aftonbladets granskning av fallet visade att både polis och sjukvård begått flera misstag. Kort efter öppnade en åklagare upp förundersökningen igen.

I dag ställs vårdaren inför rätta misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak.

– Oavsett hur rättegången kommer att gå, så är det en form av upprättelse att det äntligen har kommit till punkten att det blivit en rättegång, säger Emma.

1 av 4 | Foto: POLISEN, ur tidigare förundersökning
Bild från när nationella insatsstyrkan gjorde tillslag i mannens hem, under den period han jobbade som skötare på den psykiatriska avdelningen - och bland annat var ensam vårdare åt Emma.

Aftonbladet granskade i minidokumentären Tvångsvårdad av en sexualförbrytare vad som hände när Emma år 2015 anmälde att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp av en skötare på en psykiatrisk avdelning på S:t Görans sjukhus. Skötaren, ska enligt Emma, ha bett henne ta av sig behån och känt över hela hennes kropp. Vid ett senare tillfälle ska mannen också ha försökt tvinga henne att utföra oralsex på honom.

Varken polisen eller sjukvården tog hennes vittnesmål på allvar trots att vårdaren parallellt åtalades för liknande övergrepp mot 18 andra flickor och unga kvinnor – brott han senare dömdes för. Polisen la ner Emmas anmälan redan efter ett dygn. Några åtgärder vidtogs ej, trots att det fanns ett huvudvittne. Ledningen för kliniken hade kännedom om det misstänkta övergreppet men bistod inte polisen, och gjorde inte heller någon Lex Maria-anmälan.

Efter Aftonbladets granskning medgav både polisen och sjukvården att misstag begåtts. Under hösten kunde flera vittnen höras i fallet och i dag ställs vårdaren inför rätta för övergreppet mot Emma – samt ytterligare två fall av våldtäkt mot unga kvinnor och ett fall av sexuellt ofredande mot barn.

– Det är en form av upprättelse att det kommit till rättegång. Samtidigt är det fruktansvärt att det krävs att media granskar ett fall för att rättsväsendet och sjukvården ska göra sitt jobb, säger Emma.

Starka reaktioner på granskningen

Rättsexperten Sven-Erik Alhem och regeringens samordnare för psykisk hälsa var några som reagerade på det som framkom i Aftonbladets granskning. Efter publiceringen hörde även flera andra kvinnor av sig och sa att de råkat ut för samma vårdare på S:t Görans sjukhus – men inte orkat polisanmäla. Så här skriver en tjej:

”Det var första gången jag var inlagd och jag visste inte hur en sån där visitation skulle gå till men nu i efterhand vet jag att skötaren gjorde fel, att man inte ska känna på brösten som han gjorde”

Aftonbladets granskning visade att Emma gjorde allt hon kunde för att larma om övergreppet hon utsatts för. Hon berättade för en annan vårdare i direkt anslutning och polisanmälde dagen efter så snart hon lämnat avdelningen. När polisen la ner hennes anmälan ringde hon själv till chefen för Norra Stockholms psykiatri för att varna dem för skötaren. Emma upplevde dock att hon inte fick gehör.

– Med tanke på hur polisen och sjukvården hanterade min anmälan är det lätt att förstå att andra utsatta inte har orkat. Man är helt rättslös när man är tvångsvårdad inom psykiatrin, säger Emma.

Klädde ut sig till polis

Efter Aftonbladets granskning misstänks den tidigare vårdaren ha begått ytterligare tre sexualbrott. I två av fallen har han utgett sig för att vara polis och tvingat unga kvinnor till kroppsvisitationer vid t-banestationer. I ett fall avslutades det i en misstänkt våldtäkt. Tillvägagångssätten liknar det som Emma beskriver att hon utsattes för på den låsta psykiatriska avdelningen. Mannen har vid dessa senare tillfällen använt en falsk polislegitimation för tvinga kvinnorna att lyda honom. Den falska legitimationen har han enligt vittnesmål även visat för en spärrvakt i tunnelbanan. Bland åklagarens bevisning mot mannen finns flera bilder från övervakningskameror som fångat delar av förloppen. Det tredje misstänkta övergreppet, en våldtäkt utomhus, ska ha skett i slutet av september i år. I sitt jobb som dörrvakt på en nattklubb hade mannen kommit i kontakt med den unga kvinnan som han senare misstänks ha förgripit sig på.

Rättegången beräknas pågå till början av december. Den tidigare vårdaren nekar till brott mot Emma på S:t Görans sjukhus.

Efter Aftonbladets granskning i våras utreder även Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hur S:t Görans sjukhus hanterade Emmas ärende.

Publicerad: