Suttit i fängelse – kan bli utan licens

Svenske stjärnagentens förflutna kan stoppa honom

Foto: BILD FRÅN TV4
Dortmunds sportchef Michael Zorc, Nochi Hamasor och Alexander Isak.

avPatrik Brenning

FOTBOLL

En av Sveriges främste fotbollsagenter kan bli utan licens i landet.

Fotbollskanalen avslöjar att Nochi Hamasor, som bland annat fanns med vid Alexander Isaks rekordövergång till Borussia Dortmund, har en fängelsedom i sitt förflutna som kan stoppa honom i Svenska fotbollförbundets kommande licenssystem.

– Jag har inga kommentarer till det här, säger Hamasor till Fotbollskanalen.

Nochi Hamasor var en av personerna som granskades i Kalla Fakta under hösten. Nu kan fotbollsagenten, som beskrivits som nära vän till Zlatan Ibrahimovic, vara på väg att sparkas ut från svensk fotboll.

”Är den absoluta huvudregeln”

Svenska fotbollförbundet hoppas ha ett nytt licenssystem som fotbollsagenter på plats till sommaren 2018. En av förutsättningarna för att bli godkänd av SvFF är då att du är ostraffad.

– Det är den absoluta huvudregeln. Sen måste man alltid kunna ha en ventil och se: hur långt tillbaka ligger en eventuell brottslighet? Vad handlar det om - är det en hastighetsöverträdelse för flera år sedan kontra allvarligt ekonomisk brottslighet i närtid? Det måste man ju alltid kunna göra en sådan avvägning. Men den absoluta huvudregeln är att är man dömd för våld-, sexual- eller ekonomisk brottslighet, då ska man inte vara förmedlare på den svenska marknaden, har förbundets chefjurist Anders Hübinette tidigare berättat för Fotbollskanalen.

Köpte Rolex-klocka

Nu avslöjar sajten att Nochi Hamasour, som bland annat var inblandad i Alexander Isaks rekordövergång från AIK till Borussia Dortmund och Kingsley Sarfos klubbyte från Sirius till Malmö FF, suttit i fängelse.

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Nochi Hamasour tillsammans med Kingsley Sarfo

Justitiedepartementet i Monaco skriver i ett mejl till Fotbollskanalen följande om domen som föll i oktober 2010:

"Nochi Hamasor åtalades för att ha köpt en Rolex-klocka för 6300 euro (drygt 62 000 svenska kronor) i en smyckesaffär i Monaco med ett American Express-kort som bar hans namn men som var kopplat till en annan American Express-kunds bankdetaljer".

"Han dömdes för brottet av domstol, till sju månaders fängelse. Nochi Hamasor avtjänade sitt straff i fängelse i Monaco, efter att ha arresterats i Danmark och sedan utlämnats till Monaco".

Nochi Hamasor vill för Fotbollskanalen inte uttala sig om fängelsestraffet.

– Jag har inga kommentarer till det här, säger Hamasor.

ARTIKELN HANDLAR OM