Joggare attackerades av okopplad hund

avMira Micic

KRIM

Johanna, 42, joggade mitt på dagen i friluftsområdet i Nacka när hon mötte en man med två okopplade hundar. En av dem högg henne i låret.

Hundägaren nekade till brott och menade att han inte varit oaktsam.

Nu har hovrätten meddelat sin dom.

Händelsen inträffade i februari i fjol i ett friluftsområde i Nacka kommun.

Hundägaren och hans hundar stod intill en skogsväg vid foten av en backe när Johanna kom joggande.

I förhör berättade hon att hon såg mannen och hundarna på 10–20 meters avstånd när hon var på krönet av backen. När hundarna fick syn på henne sprang de mot henne – och den ena bet henne i högra låret två gånger.

1 av 2 | Foto: POLISEN
Johannas skador efter att hon blivit hundbiten när hon var ute och joggade.

Johanna fick åka till akuten där såret syddes med fem stygn. Hon fick en stelkrampsspruta och en penicillinkur.

Den 62-årige hundägaren medgav att hans hund bitit kvinnan, men nekade till brott och menade att han inte varit oaktsam.

Enligt Nacka kommuns lokala ordningsstadgar ska hundar vara kopplade.

Mannen medgav att hans hundar inte var kopplade, men menade de stod under hans kommando – men att han inte hann reagera.

Åklagare: Förvånad när jag såg såret

Johanna begärde cirka 28 000 kronor i skadestånd, för sveda och värk och som ersättning för sjukvårdskostnader, förstörda kläder och förlorad arbetsinkomst. Hon uppgav att hon påverkats mycket av sin skada under minst två månader. Stygnen togs ut efter två veckor men hon hade akut smärta i minst en månad.

Mannen åtalades för vållande till kroppsskada.

– Hunden tog ett rejält bett ur målsägandets lår, det var ett öppet köttsår. Jag blev förvånad när jag såg bilderna, att det var så grovt, säger åklagare Thomas Rickardsson.

Nacka tingsrätt konstaterade att kroppsskadan inte var ringa och mannen dömdes att betala 6 720 kronor i böter samt ett skadestånd till Johanna på 8 920 kronor.

Hundägaren överklagade domen till hovrätten och ville frias helt. I sitt överklagande skriver mannen bland annat att hunden var snäll och inte reagerat mot människor förut, samt att hunden ”varit framgångsrik och vunnit flera priser i tävlingar i jakt, utställning och viltspårning”.

Blivit hundrädd: Jättejobbig upplevelse

Nyligen fastställde hovrätten tingsrättens dom.

När Aftonbladet söker hundägaren lägger han på luren.

Johanna har ännu inte fått något skadestånd utbetalt.

– Det här har påverkat mig ganska mycket, och ärret har jag kvar. Jag kände att jag hade tur ändå, som blev biten i låret. Det hade blivit mycket värre om jag hade blivit biten i ansiktet.

Hon tycker att det bör bli högre straff för den här typen av brott.

– Det var en jättejobbig upplevelse. Det var skönt att polis och åklagare tog det på allvar och att han blev dömd. Men det känns inte bra att skadeståndet blev så lågt.

Johanna säger att hon blivit hundrädd efter händelsen.

– Det är många som har sina hundar okopplade, det tänkte jag inte på förr. Jag skulle önska att folk följer lagen så man slipper sådant här.

Dagens tre rubriker 13 april 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Nacka

Brott

Hundar