Därför kan Sweden Rock sälja ut år efter år

Publicerad:

MUSIK

Hårdrocken lever och mognar i takt med hängivenhet och entusiasm

1 av 5 | Foto: RICKARD NILSSON

PÅ VÄG MOT BLEKINGE. Hårdrocken må vara en välmående 47-åring som aldrig har lämnat puberteten, men den lever och mognar i takt med hängivenhet och entusiasm.

Det är bland annat därför Sweden Rock kan sälja ut år efter år. Även då programmet på sina ställen är väldigt ihåligt.

Tacka de trogna besökarna för det.

I sin bok ”Fans” framförde journalisten Fredrik Strage tesen att de enda som skulle överleva ett kärnvapenkrig skulle vara kackerlackor och hårdrockare.

Naturligtvis kan det ses som en tendentiöst stelvinklad teori, men det ligger något i den. För det där med heavy metal och närbesläktade musikstilar är inte bara en fas som unga, oftast män, går igenom i sökandet efter en mer sofistikerad smak. Det är inte tondån för de dumma, outbildade, lågavlönade och peniskramande omklädningsrumsgrabbarna. Under de 47 år som har gått sen genrens födelse, om vi naglar fast denna omdiskuterade tidpunkt till releasen av Led Zeppelins debutalbum i januari 1969, har genren utvecklat sig till en folklig massrörelse som spänner över könsbarriärer, eventuell socialgrupp och – faktiskt – över åldrarna.

Matematiken är egentligen rätt enkel. Ponera en hen som var 14 år då nämnda skiva släpptes, addera ytterligare nästan fem decennier och du har en person i 60-årsåldern som må kämpa mot benskörhet och förstorad prostata, men lik förbannat sluter upp då någon ur skivbacken skruvar upp Marshall-reglagen på en scen inom någorlunda behagligt pendlingsavstånd.

Jag har sett dem med barn och barnbarn på AC/DC, Kiss, Iron Maiden eller någon annan av de gamla drakarna – och jag ser dem varje år på Sweden Rock Festival.

Det är de som är arbetshästarna bakom Blekingeevenemangets framgångssaga. De som dyker upp med sina campingstolar även då programmet, som i år, är tunt på gränsen till genomskinlighet. De kanske har hängt med 25-årsjubilaren sen starten som Sommarfestivalen i Olofström 1992, måhända dykt upp några år senare i samband med flytten till Norje havsbad. Det viktiga är inte när de anslöt sig, utan att de har stannat. Att deras semester är blott datumstyrd, oavsett vilka ess festivalens bokningsansvariga lyckas dra fram ur rockärmen.

De är en av huvudanledningen till att Sweden Rock år efter år kan skryta med lapp på luckan. Oavsett om dragplåstren heter Aerosmith, Mötley Crüe, Ozzy Osbourne eller – som i år – Queen, Twisted Sister och Sabaton.

I andra artiklar här på Nöjesbladet läser du bland annat Joacim Forséns recension av de förstnämnda. Och hänger du med oss de närmaste dagarna får du även anmälningar av övriga huvudakter plus en rad andra band, då jag i skrivande stund är på väg att göra Jocke sällskap i Blekinge.

Levererade av ett par 43-åringar, på plats på en 25-åring som ständigt hyllar en 67-åring. Som aldrig behöver växa upp men som vore vatten värd utan sin livserfarenhet och sin hängivna familj.

LÄS OCKSÅ

Slayer, Sweden Rock Festival 2016 – Recension – Aftonbladet

Publicerad:

LÄS VIDARE