Så gör vi Åbys storlopp hetare

avPatrik Fernlund

TRAV

Skrota heatloppen i Åby Stora Pris.

Visst vore det häftigt att se ett slag över 3 000 meter och ett förstapris på två miljoner kronor?

Nytt, fräscht och spännande. Det känns mer modernt och utvecklande för travsporten.

Un Mec d’Heripre och Propulsion i all ära – men att de ska göra upp i skiljeheat känns på något sätt ovärdigt. Lite hårt kanske, men du förstår säkert hur jag menar. Att elithästarna ska starta i två stentuffa heatlopp på bara några timmar och sedan gör upp i ett skiljeheat känns inte modernt och förnuftigt i travsamhället. Nutidens travhästar springer enormt fort och precis som för alla andra atleter kan skador förekomma och att då påfresta senor med mera i tre lopp på kort tid känns olustigt.

Tråkiga lopp

Dessutom brukar skiljeheaten bli rätt så tråkiga att kolla på, med lite körning från start – sedan promenad och så en speed till slut där ledaren har stor fördel. Gäsp.

Min idé: Gör om Åby Stora Pris, och gör det till ett styrkeprov över tre kilometer. Inget storlopp med en rejäl prischeck avgörs över den distansen i Sverige och det skulle verkligen bli en härlig vitamin­injektion. Då kan vi förhoppningsvis få hit ett par riktigt, riktigt bra franska hästar som ställs mot våra starkaste fyrbenta stjärnor.

Tänk dig Readly Express, Nuncio och Bird Parker nästa år. Mumma.

Jag tror att det skulle ge loppet en knuff i helt rätt riktning och åtminstone skulle jag tända till på ett helt annat sätt än det upplägg som är i dag. Åby har flera pigga på kontoret som säkert funderar på det här förslaget.

Förvånad över loppet kördes

Till sist: Apropå Åbytravet. Först bojkottar banans stora affischnamn och värvning Robert Bergh sin hemmabana och sedan blir förhållandena makalöst dåliga under deras stordag i lördags. Det kom några regnskurar under V75-tävlingarna vilket gjorde banan till en gigantisk vattenpöl. Det såg förskräckligt ut och sådant får inte ske oavsett vilken klass på tävlingarna det är. Vi måste tänka på hästarnas och kuskarnas säkerhet och jag är faktiskt förvånad över att ett skiljeheat blev av med tanke på hur kritiska de aktiva var. Nu vann Un Mec d’Heripre men banans beskaffenhet stod tyvärr mer i centrum.

Sedan om det är V75 eller breddtrav, det har egentligen ingen betydelse. Banförhållandena måste alltid vara bra för att ge hästarna bästa möjliga förutsättningar. Vad kan vara viktigare än hästarnas arbetsplats?

När Ulf Ohlsson, som i vanliga fall är en sansad man, använder ord som skandal i sin mun förstår alla problemet. Nu gäller det att Åby tar tag i saken, för en travbana måste klara av lite vatten utan att det ska bli parodi.

Nytt upplägg på Åby Stora Pris och bättre bana. Då är Åby på rätt väg. För en av ­landets coolaste travarenor har de redan, den är jag riktigt imponerad över.