Siktar på tre OS till – och helt ny gren

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Kan dubblera i framtiden: ”Hon skulle kunna ta medalj där också”

1 av 3

RIO DE JANEIRO. OS-guldet i debuten var bara början.

Nu siktar Jenny Rissveds på tre OS till – och öppnar för att dubblera med linjeloppet i cykel.

– Hon skulle kunna ta medalj där också, säger tränaren Fredrik Ericsson.

Tränare Fredrik Ericsson
Foto: TT
Tränare Fredrik Ericsson

Gratulationerna och hälsningarna har vällt in till Jenny Rissveds efter det bragdbetonade OS-guldet.

Men en gratulation var extra speciell, berättar 22-åringen när Sportbladet möter henne utanför OS-byn när mörkret lagt sig över Rio de Janeiro, fem timmar efter målgången.

– Thomas Frischknecht är en legendar inom cykelsporten. Han har vunnit VM-guld och driver det stall jag kör för. Han kom fram till mig när jag gått i mål och sa: ”Du har just gjort det jag ha drömt om i hela min karriär. Tack så mycket!” Det var stort att höra det, säger Rissveds och blir rörd bara av att prata om det.

Men det här vara bara början. Rissveds var yngst i startfältet och måste ha dispens för att köra mot världseliten i världscupen. Ett par av hennes konkurrenter är 43-44 år.

– Just nu känns det inte som att jag kommer att cykla på den här nivån tills jag är 44 år. Men två-tre OS till kan jag nog smälla till med, ler hon.

Kan dubblera i framtiden

Nu öppnar hon också för att köra fler grenar i OS i framtiden. Rissveds tränare Fredrik Eriksson menar att hon skulle kunna dubblera med linjeloppet på cykel.

– Det gjorde ett par av dem som var med i mountainbike i dag. Jenny skulle kunna ta medalj där också, säger tränaren Fredrik Ericsson.

Rissveds:

– Jag kombinerade landsväg och mountainbike tills jag var 17 år och var med i juniorlandslaget där. Jag tränar landsväg och tycker det är kul med landsväg. Men just nu fokuserar jag på mountainbike. Så får vi se vad som händer i framtiden. Jag är sugen på att testa triathlon, landsväg... lite allt möjligt.

Fredrik Eriksson säger att du skulle kunna ta medalj i landsväg?

– Ja, det var han som sa att jag var här för att se och lära också, ler Jenny.

Lugnt firande

På kvällen väntade ett lugnt firande.

– Jag ska inte fira så mycket. Jag ska äta middag med mitt team och min bror.

På söndagskvällen hyllas de svenska medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm.

Då är Jenny Rissveds fortfarande kvar i Rio. Hon landar först på tisdagen.

– Jag har världscupfinalen om två veckor och ska fokusera mot det när jag kommer hem. Efter det ska jag på semester till Grekland med min familj. Jag ser det som ett firande och ett bra sätt att knyta ihop den här säsongen.

Publicerad:

LÄS VIDARE