Spelarnas löfte: ”Vi ska ösa på!”

avKristoffer Bergström

Rotterdam, Nederländerna. Pia Sundhage börjar förbereda sig på EM med ett glädjebesked i ryggen.

Inför lottningen har hela hennes OS-silvertrupp gett ett tungt löfte.

– Alla vill satsa. Samtliga kommer att ösa på!

I somras vann Tyskland OS-finalen mot Sverige med 2–1. Guldet var tränaren Silvia Neids sista insats som tysk förbundskapten och snart slutade också stjärntrion Saskia Bartusiak, Annike Krahn och Melanie Behringer.

I Sveriges trupp fanns fem spelare som var äldre än exempelvis Behringer och ytterligare några som närmare sig 30-årsåldern. Om deras framtidsplaner visste Pia Sundhage ingenting när hon i slutet av september förlängde sitt kontrakt över EM 2017.

– Nej, jag har inte frågat en enda spelare, sa hon.

"Reaktionen gör mig himla glad"

Bortfall är en del av en förbundskaptens arbete, så för att syna sina potentiella EM-spelare satte sig Sundhage ner för att ha individuella samtal med alla de uttagna till det senaste landslagslägret. Svaren var översvallande, överraskande positiva.

– Det var roligt med Josefin Johansson. Hon blev nästan förnärmad när jag frågade om hon skulle spela fotboll nästa år. Det här var det bästa hon visste, sa hon. Det är precis en sådan reaktion som gör mig så himla glad, säger Pia Sundhage.

Du fick ja från alla?

– Ja. Och Lisa Dahlkvist pratade jag med innan. Samtliga är väldigt uppsluppna över ett OS-silver och väldigt förväntansfulla att ta en medalj till. Så uppfattade jag det i de här samtalen.

Och sedan?

– Efter EM kanske det blir ett tapp, men det är perfekt för en ny förbundskapten med nya spelare att få ett helt år på sig innan det smäller till nästa gång.

Mindre kontringar, mer instick

Tro inte, trots alla ja, att truppen till Nederländerna 2017 blir identisk med den i Rio 2016. Sundhage tycker inte bara om att ändra spelsystem – hon byter gärna ut spelare för att skapa dynamik i gänget.

EM 2017 blir inget undantag.

– Det blir en och annan ny spelare. Det är jag övertygad om. Det är bra att förändra gruppen och det är någon annan som tillför någonting, säger hon.

Vilken blir den största spelmässiga skillnaden mot OS?

– I OS blev det kontringsfotboll. Vi vill spela 4-3-3 och inte bara gå på kanterna utan även centralt, på instick. Den stora frågan är om vi ska fortsätta med det eller inte. För vi måste använda vår fart.

ARTIKELN HANDLAR OM