”Hon har misslyckats totalt”

V-ledaren Jonas Sjöstedt: Nu är det Löfvens tur

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Sjöstedt anser att Stefan Löfven nu bör få tillbaka sonderingsuppdraget.

Dagens besked från Annie Lööf är enligt V-ledaren ytterligare ett bevis på att Alliansen inte kan bilda regering.

– Hon har misslyckats totalt. Hennes idé var fel från början, hon hade inte något realistiskt regeringsalternativ, säger han.

Annie Lööf meddelade på förmiddagen att hon inte vill ha mer tid för att sondera. Nu är det upp till talmannen vad som blir nästa steg i processen att bilda en ny regering.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har en klar uppfattning: Stefan Löfven bör på nytt få sondera möjligheterna .

– Med Kristerssons kraschlandning i kaklet och med Annie Lööfs regeringsalternativ, som aldrig var realistiska, har det visat sig att den före detta Alliansen inte kan bilda regering. Den kan inte styra Sverige. Den rimliga utvägen är att Stefan Löfven, säger han.

LÄS VIDARE

Jonas Sjöstedt (V).
Foto: Lotte Fernvall
Jonas Sjöstedt (V).

V-ledaren motiverar åsikten med att Löfvens regeringsalternativ är det största. Dessutom tror han att Löfven har bäst möjlighet att prata med båda sidor: V respektive C och L.

– Men då måste C överkomma något av sina nej. Det är deras nej som blockerar processen  och som driver Sverige mot extra val. Jag har ju föreslagit att det skulle kallas Annie Lööf-valet. 

Stefan Löfvens regering skulle enligt Sjöstedt kunna se ut på flera sätt. Han nämner en renodlad S-regering där det finns ett utarbetat samarbete i riksdagen, eller en regering där mittenpartierna ingår.

Är du beredd att släppa fram en mittenregering?

– Om vi är en del av regeringsunderlaget så kräver det att vi har inflytande över politiken. Vi vill lösa detta, vi vill samtala, förhandla och komma framåt. 

Publicerad: