Efter extrema hettan – nu vänder det

avJenny Rydberg

NYHETER

Temperaturer på över 33 grader har uppmätts på flera platser i landet under onsdagen.

Men nu står vi inför ett rejält väderomslag.

– Ett busväder står och väntar bakom hörnet, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Onsdagen var en riktigt varm dag på flera håll i landet. Varmast blev det i Linköping, där 33,8 grader uppmättes under dagen.

Men värmerekordet för den här sommaren har inte slagits under dagen. Den 26 juli blev det nämligen 34,6 grader i Hästveda i Skåne, vilket är den högsta temperaturen som har uppmätts den här sommaren.

Nu är det läge att förbereda sig på betydligt ruskigare väder.

”Kan vänta oss stormbyar”

– På fredag kan vi vänta oss stormbyar längs med västkusten, och även i västra Svealand. Sedan kommer nya regnområden som drar in över Sverige under fredag, lördag och söndag, säger Mikael Sjöstrand.

Fredagen kan även innebära inslag av åska, något som kan orsaka bränder. Redan under onsdagskvällen bröt flera bränder ut på kort tid i Dalarna, när ett kraftigt åskväder drog in.

– På fredag blir det en del regn och tyngdpunkten ser ut att hamna i västra Svealand och uppe vid Norrland. Det kan vara inslag av åska. Sedan är det fortsatt ostadigt i helgen med skurar som passerar förbi och där kan det också vara inslag av åska, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Risk för skogsbrand på många ställen

Hur påverkar det risken för bränder?

– Det kan hända att åskan antänder skog, men om det kommer regn så är det också positivt för att sänka brandrisken. Det ser ut som att de största mängderna regn kommer i norr, samtidigt som den största brandrisken finns i söder. I söder hade det behövts mer regn, det kan komma regn där på lördag men det blir stora lokala skillnader, säger Emelie Karlsson.

Enligt SMHI är det fortfarande risk för skogsbrand i stora delar av landet.

Fortfarande varmt under torsdag

– Det är egentligen bara Jämtlands län, fjällkedjan och Västerbottens inland som inte har brandriskvarning, säger Emelie Karlsson.

Är man, den långvariga värmeböljan till trots, inte redo för helgens busväder så gäller det att passa på. Under torsdagen kan det nämligen vara fortsatt höga temperaturer på en hel del håll.

– Det är främst i dag som vi har den riktigt varma luften över oss och vi har en kallfront med svalare luft som kommer in över landet. Men även imorgon (torsdag) kan temperaturerna nå 30 grader, framförallt i Östersjölandskapen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

Väderrekorden som får dig att häpna 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI