”Har inte varit någon konstighet för mig att bli bäst i världen”

VM i Åre 2019: Fjällström om att bli jämförd med Anja Pärson

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:

ÅRE. Hon har länge kallats "den nya Anja". 

För Magdalena Fjällström har epitetet varit lika mycket en ära som en börda. 

– Nu när jag kom hem till byn och hade kvalat till VM kändes det faktiskt lite lättare på axlarna, säger "Monne". 

I den sista slalomtävlingen i världscuptävlingen inför VM hade Sverige sex åkare vidare till andra åket. Frida Hansdotter och Anna Swenn-Larsson har varit med ett tag, men i VM gör Magdalena Fjällström, 24, Ylva Stålnacke, 26, och Charlotta Säfvenberg, 25, debut. 

Fjällström har länge varit en jättetalang, men flera år av stora knäproblem bromsade upp karriären.

”Inga konstigheter för mig att bli bäst”

Nu är 24-åringen från Tärnaby på väg mot sin bästa säsong med flera topp 30-resultat i världscupen. 

–  Vi är ett starkt lag som sporrar varandra. Vi lyfter verkligen varandra och det blir lättare och du behöver inte dra allting själv, säger Fjällström.

Hon har länge kallats "den nya Anja", ett epitet som inte alltid har varit lätt att ha. 

– När det går bra är det jättekul, men någonstans ligger det där i bakhuvudet när det inte går bra. Det känns ganska långt borta då. Men jag är otroligt nöjd att jag har fått växa upp i Tärna. Jag hade Anja som granne och fick se allt jobb hon la ner och hur man tog sig till toppen. Det har inte varit någon konstighet för mig att bli bäst i världen och det har betytt jättemycket, säger Fjällström och fortsätter: 

– Men nu när jag har kvalat till VM och kom hem till byn kändes det faktiskt lite lättare på axlarna så jag tror att jag har känt en press som jag inte har erkänt.

”Behöver varandra om vi ska nå toppen”

Att Fjällström, som är uttagen till torsdagens storslalom, dessutom fått med bästa kompisen Charlotte Säfvenberg är en stor bonus.

– När vi var unga hade vi verkligen varandra och sedan blev hon kickad ur laget och jag var skadad och vi hade inte riktigt varandra. Då tänkte jag inte på det men nu när hon är tillbaka i laget märker man skillnaden av att vi har varandra igen känns det så himla bra. 

Säfvenberg är inne på samma spår. 

– Jag och Magdalena är som systrar, vi hörs varje dag och insåg för några år sedan att vi skulle behöva varandra om vi ska nå toppen. Vi kompletterar varandra väldigt bra och har väldigt kul. Jag är jätteglad att vi får vara på samma lag. 

Publicerad:

LÄS VIDARE