Avkriminalisera – och ge vård till narkomaner

Replik från Sebastian E. Florentz om den svenska narkotikapolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Getty
Idag kan narkotika användas medicinskt med stor fördel. Skifta från kriminalisering till vård, skriver Sebastian E. Florentz, samhällsdebattör.

REPLIK. En långsiktig hållbar narkotikapolitik bör frekvent ses över och redogöra faktisk påverkan på samhället. Sveriges Kommuner och Landsting ser nu över detta, något Sverige inte gjort på riktigt sedan 1968.

Destruktivt beroende av någonting; oavsett om det är pornografi, social media, alkohol eller narkotika, är ett levande helvete. Depression, ilska, isolering, projicering och regress. Detta är beroende på bland annat sociala och psykosomatiska förutsättningar för att nämna ett par faktorer i ett komplext nät av korrelationer som bör ses över.

Här måste vår psykiatriska kunskap förbättras – vi måste lägga avsevärd vikt på patienten som individ när vi talar om beroendetillståndet, listan kan göras lång. Det krävs förkunskaper som är bra att ha innan man bedömer hur man som bäst går till väga för att bemöta det problematiska eller destruktiva bruket.

De sysselsättningar som beskrivs hos "narkomanen" är snarare påtvingade av repressiv lag än substansen många gånger. Föreställ dig samma individ som beskrivs i debatten, nu med mat på bordet, en omgivning som bryr sig, som förstår och accepterar problematiken utan stigma eller kriminalisering.

Ett allvarligt problem idag är att man reduceras till substansen som brukas, inte för den underliggande problematik man kan ha.

Mental ohälsa var för 10 år sedan inte öppet omtalat. Nu är det socialt accepterat att tala om mentalt mående. Konsekvent kan vi nu upptäcka tidiga tecken på mental ohälsa.

Förhoppningsvis med enkel samtalsterapi, KBT eller farmaka exempelvis SSRI/Cannabis kan vi avvärja en fullt utvecklad depression som kan ta år av terapi för att återgå till ett funktionellt liv. Likadant skulle avkriminalisering öka samtalet.

Idag kan narkotika användas medicinskt med stor fördel

Barn medicineras ibland med syntetisk amfetamin innan 13 års ålder. Därför anser jag att "13-åringar knarkar" vara tomma ord för att väcka åsikter.

Idag kan narkotika användas medicinskt med stor fördel.

Skifta från kriminalisering till vård.


Sebastian E. Florentz, samhällsdebattör


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM